SportVestiZaječar info

DAN PEŠAČENJA: KORAK BLIŽE ZDRAVLJU!

Zaječar, grad na reci Timok, okružen je mnogim divnim mestima koja, pored rekreacije i fizičkog zadovoljstva, nude uživanja u prirodnim lepotama i retkostima i pružaju priliku za upoznavanje raznovrsnih kulturnih i istorijskih obeležja, a da bi upoznali neki predeo, ljude i njegove običaje, najbolji je način – pešačenje

11. septembra ove godine u Srbiji se organizuje planinarska akcija ,,Dan pešačenja” pod sloganom Korak bliže zdravlju! Za ovu priliku, PSD “Ljuba Nešić“ predlaže dve rekreativne staze – Kraljevica (5 km) i Meandri Timoka (6 km).

Pešačenje stazom Kraljevica podrazumeva okupljanje učesnika kod gradskog stadiona na Kraljevici, u 10.00 sati, odakle počinje pešačenje.

Staza vodi pored bungalova ka spomeniku „Vešala“. Odatle dalje zemljanim putem do Zapadne tvrđave preko platoa oivičenog šumom, sa kojeg se pruža lep pogled na okolne planine i vrhove (Vršku čuku, Rtanj, Tupižnicu itd). Nakon obilaska tvrđave, povratak je predviđen istom stazom kroz četinarsku šumu do spomenika „Vešala“. Odatle se nastavlja do sportsko-rekreativne staze „Sunčana staza“ i do Megatrend fakulteta. Od fakulteta nastavlja do planinarske kuće PSD “Ljuba Nešić“ koja se, pak, nalazi uz samu tzv. Istočnu tvrđavu (kazamat), sagrađenu krajem 19.veka. Kod planinarske kuće predviđeni su odmor, osveženje i završetak akcije.

Staza je laka, dužine oko pet kilometara, sa blagim usponima.

Pešačenje Stazom 2 – Meandri Timoka podrazumeva okupljanje učesnika u 10.00 sati kod hidroelektrane „Sokolovica“, 25 km nizvodno od Zaječara, u pravcu sela Trnavac. Do ove lokacije potrebno je od Zaječara oko 40 minuta vožnje automobilom.

Mala hidroelektrana „Sokolovica” je prva hidroelektrana izgrađena posle Drugog svetskog rata. Puštena je u rad na Dan republike 29. novembra 1948. na Velikom Timoku kod Čokonjara, 22 kilometra nizvodno od Zaječara. Mada skromnog kapaciteta po današnjim merilima, ova hidroelektrana u slučaju raspada elektroenergetskog sistema, što se do sada dogodilo dva puta, služi za podizanje celog sistema. S obzirom da jedna od turbina može ručno da se pusti u rad, nakon dostizanja pune snage njenog generatora, mogu da se pokrenu i ostala dva. Sva tri zajedno imaju snagu dovoljnu za pokretanje generatora u HE Đerdap II, koji zatim može da pokrene generatore u HE Đerdap I, sa čime bi se pokrenuli i svi ostali. HE „Sokolovica” je jedna od retkih u Srbiji koja ima takozvanu „riblju stazu”, odnosno mogućnost nesmetanog prolaska ribe sa obe strane brane, što značajno pomaže očuvanju ribljeg fonda.

Pešačka staza vodi od HE „Sokolovica“, preko same brane. Odatle staza skreće uzbrdo, kroz šumicu, do vidikovca iznad brane. Pogled sa vidikovca je prelep – na meandre Timoka koji neverovatno i po obliku i po boji podsećaju na čuvene meandre Uvca. Reka, drveće, stene – pravi je relaksirajući „napitak“. Nakon odmora i opuštanja na vidikovcu, predviđen povratak na početak staze.

Staza je laka, kružna, dužine oko 6 kilometara, sa srednje teškim usponima.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button