DruštvoKnjaževacNegotinSlobodno vremeVestiZaječar info

,,BICIKLE I VINO” MOGUĆNOSTI ZA NOVE TURISTIČKE USLUGE NA ISTOKU SRBIJE

Pres konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta i promotivni filmovi o biciklističkom i vinskom turizmu koji su urađeni u okviru realizacije projekta ,,Bicikle i vino’’ održana je u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije u Zaječaru.

Cilj projekta je razvoj biciklističkog i vinskog turizma i jačanje kapaciteta lokalnih zainteresovanih strana da ponude ovakvu vrstu turističkih usluga.

Projekat je finansiran kroz program Interreg-IPA CBC Bugarska – Srbija 2014 – 2020. Vodeći partner je Agencija za regionalni razvoj i biznis centar Vidin, a drugi partner Udruženje ,,Duh Balkana’’ Knjaževac.

Ciljne grupe su bili svi oni koji i potencijalno mogu da učestvuju na putevima vina, a to su restorani, objekti smeštaja računajući i seoska turistička domaćinstva, vinarije i proizvođači vina, turističke agencije i organizacije, razna udruženja – vinara, biciklista…

“Prvo što smo mi uradili je analiza biciklističkog i vinskog turizma u prekograničnom regionu. Mi smo radili za istočnu Srbiju, Borski i Zaječarski okrug, a naš partner iz Bugarske je radio za Vidinski okrug. Angažovani su stručnjaci i analiza je detaljno obuhvatila sve resurse za bavljenje ovom vrstom turizma, potencijale. Ono što smo poslednje uradili to je da smo zajednički pripremili biciklističke i vinske rute koje su kasnije predstavljene i u brošuri, rekao je Zoran Milovanović iz RARIS-a.

Kad je završena analiza napravljene su i dve radionice na kojima je zainteresovanim stranama prikazano šta je urađeno u okviru projekta.

“Kroz projekat smo uradili i jedan vodič, da svi oni koji žele potencijalno da se bave biciklističkim i vinskim turizmom mogu da ga pročitaju i da imaju neke osnovne smernice na koji način to mogu da urade. Vodič je iz našeg ugla jako kvalitetan i dobro urađen. Ono što je poseban doprinos to je takozvani video vodič za promociju turističkih proizvoda “Bicikle i vino”, a on se sastoji od šest promotivnih kratkih filmova koji obuhvataju ovu novu vrstu turističkog proizvoda”, rekao je Milovanović i dodao:

“Posle 20. septembra biće održana tradicionalna manifestacija koju uvek organizuje Evropska unija, gde predstavlja svoje projekte i gde će biti prikazani filmovi koje smo mi radili u okviru ovog projekta, a oni su proglašeni za najbolje filmove u svim projektima Srbija – Bugarska koji su rađeni u ovom programskom ciklusu. I naš film koji je Udruženje ,,Duh Balkana’’ radilo pre dve godine o avanturističkom turizmu takođe je uvršten kao najbolji film u prvom programskom ciklusu, za period 2014-2020.”.

U okviru projekta sprovedene su i dve obuke sa dosta atraktivnih tema.

“Partneri iz Bugarske radili su ih na temu somelijerstvo, nešto što baš nije mnogo zastupljeno u našem kraju iako smo i mi i Bugari poznati kao dobar vinski region. Istočna Srbija nema dobre somelijere ili stručnjake koji znaju da prepoznaju vino, da ocene njegov kvalitet i da ga preporuče gostima”, čulo se prilikom predstavljanja projekta.

Na obuci je bilo po 15 učesnika iz Srbije i Bugarske.

“Mi smo organizovali drugu vrstu treninga za proizvod koji je do sada bio nepoznat ovde u našem kraju, a to je bio marketing razvoja biciklističkog i vinskog turizma, a treninge je držao poznati stručnjak iz te oblasti prof. dr Branko Krasojević”, kaže Milovanović.

Trening je trajao tri dana u Boru sa 15 učesnika iz Srbije i isto toliko iz Bugarske.

“U ovim teškim uslovima kad nas je pogodia pandemija uspeli smo da organizujemo i putujuću radionicu bicikla i vina. Ideja je bila da se kreće jednom od trasa tri prekogranične rute, koje su obuhvaćene u brošuri i koje smo mi napravili zajedno sa kolegama iz Bugarske. Bilo je organizovano četvorodnevno putanje da bi se videlo kako to izgleda u praksi, dva dana se išlo rutom sa bugarske strane i jedan i po dan sa srpske strane”, navodi Milovanović predstavljajući projekat i dodaje:

“Obilazii smo sve poznate turističke atrakcije koje su na ruti, vinske podrume, a posebna draž je što se delom puta išlo biciklom. Festival bicikle i vina je održan u Belogradčiku i on je imao neke svoje specifičnosti. Ideja je bila da se, na desetak štandova koji su bili na razdaljini na površini od 30-ak
kilometara, dolazi biciklom i svako je mogao da proba vino nekog od proizvođača iz Istočne Srbije i severozapadne Bugarske”.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close