Kongres pod nazivom „Gastronomske manifestacije Balkana – Značaj i mogućnosti“ održan je u Sremskim Karlovcima.
Kongres je okupio organizatore najuspešnijih gastronomskih manifestacija Balkana sa ciljem razmene iskustava i razmatranja novih mogućnosti. Učesnik kongresa bila je direktorka Turističke organizacije grada Zaječara, Dragana Gogić Rajković, koja sa ovog događaja nosi sjajne utiske i dragocena iskustva.
Učesnici kongresa su prvog dana razmatrali teorijske teme o unapređenju organizacije gastronomskih manifestacija i načinima da ih učine prepoznatljivim na širim prostorima. Drugog dana, praktično su pokazali svoje znanje i veštine u pripremi hrane za degustaciju u kojoj su uživali posetioci i novinari.
Peter Hajdu iz Slovenije je sa prisutnima nesebično delio zanimljive kulinarske tajne. Na kongresu su bili predstavljeni i organizatori već poznatih gastronomskih manifestacija, kao što su „Sarmijada“ u Bačkoj Topoli, „Wild West Fest (On fire)“ u Sloveniji i drugi koji su prenosili svoja iskustva i znanja učesnicima.
Direktorka Turističke organizacije Zaječara, Dragana Gogić Rajković, istakla je da je kongres u Sremskim Karlovcima bio inspirativan, a iskustvo neprocenjivo i obogatilo razumevanje potencijala gastronomske turističke ponude. Naglasila je važnost razmene ideja i saradnje među organizatorima najuspešnijih manifestacija na Balkanu. Konačno, izrazila je uverenje da će stečena znanja doprineti unapređenju turističke ponude Zaječara i regiona.
Ovaj dvodnevni događaj realizovan je u organizaciji Kulinarske federacije Srbije, Kuhinje na otvorenom i Udruženja vlasnika vikendica i salaša, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.