U Regionalnoj privrednoj komori u Zaječaru danas je održana prezentacija za predstavnike industrije ugostiteljstva i turizma na kojoj je predstavljena unapređena i proširena obrazovna ponuda Ekonomsko-trgovinske škole, u skladu sa novom vizijom ove obrazovne ustanove kao škole za celoživotno učenje.

Prezentacija je bila prilika da ova zaječarska škola prikaže aktivnosti koje je realizovala u poslednje tri godine kako bi unapredila kvalitet nastave, kako u oblasti formalnog obrazovanja, tako i obrazovanja odraslih odnosno neformalnih obuka. Aktivnosti su realizovane u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“ koji realizuje GIZ u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Kancelarijom za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija.
„Cilj današnjeg skupa je saradnja između ugostiteljske i turističke industrije na nivou Timočke krajine. Počinjemo intenzivnu saradnju. Cilj je da prezentujemo sve ono što smo radili zahvaljujući GIZ-u i da obavestimo učesnike skupa da počinje sa radom Centar za obrazovanje odraslih, 1. septembra. Prvo ćemo raditi obuku za pomoćne kuvare i za kuvare specijalizovane za nacionalnu srpsku kuhinju istočne Srbije“, kaže Saša Petrović, direktor Ekonomsko-trgovinske škole.

Kako se čulo na skupu, osim opremanja školske kuhinje i kabineta za turizam najsavremenijom opremom, škola je kroz projekat GIZ-a, dobila i podršku za stručno usavršavanje nastavnika i rukovodećeg kadra. Posebna pažnja posvećena je obukama grupi nastavnika koji predaju učenicima obrazovnih profila kuvar, konobar i turistički tehničar, a koji su kroz ovu edukaciju mogli da steknu uvid u aktuelne trendove, potražnju i realne radne procese u savremenoj industriji ugostiteljstva i turizma.
Takođe, uz podršku GIZ-a, jedna grupa nastavnika prošla je i obuke za sticanje kompetencija za obrazovni rad sa odraslima, izradu programa i realizaciju neformalnih obuka.

„Kao rezultat toga, naša škola je stekla status javno priznatog realizatora aktivnosti obrazovanja odraslih i uskoro će moći da ponudi tri obuke – obuku za punu kvalifikaciju kuvar, kao i dve manje obuke, pomoćnik kuvara i kuvar nacionalne srpske kuhinje istočne Srbije. Pored toga, uskoro ćemo moći da ponudimo i postupak priznavanja prethodnog učenja kojim se zainteresovanim kandidatima priznaju znanja i veštine stečene kroz različite obuke, životno i radno iskustvo i za to im se izdaje odgovarajuće uverenje ili sertifikat“, kažu u Ekonomskoj školi.
Među ciljevima je da škola nastavi rad u pravcu razvoja raznovrsne i fleksibilne obrazovne ponude koja može na brz i kvalitetan način da odgovori potrebama privrede, a istovremeno da se mladima pruži podrška za upravljanje karijerom.

Skup je otvorio Dejan Tošić, direktor Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga koji je održao i kratku prezentaciju turističkih potencijala istočne Srbije. Nakon toga prezentovan je film o Ekonomsko-trgovinskoj školi u Zaječaru, a zatim su predstavnici industrije ugostiteljstva i turizma istočne Srbije obišli novoopremljenu kuhinju i kabinet u Ekonomsko-trgovinskoj školi.
Današnji događaj bio je odlična prilika i da se od lokalnih poslodavaca čuje kakve su njihove potrebe za radnom snagom i kako oni vide potencijal za saradnju sa Ekonomskom školom u Zaječaru.
„Naš cilj je da nastavimo u pravcu razvoja raznovrsne i fleksibilne obrazovne ponude koja može na brz i kvalitetan način da odgovori potrebama privrede, a istovremeno da mladima pružimo podršku za upravljanje karijerom i omogućimo im celoživotno učenje“, navode u Ekonomskoj školi.