SportVestiZaječar info

23. ZIMSKI KARATE KAMP u Gamzigradskoj banji: Nove metode, razmena iskustva, druženje

Zimski karate kamp, 23. po redu, održan je minulog vikenda u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Gamzigrad” u Gamzigradskoj banji. Osim takmičara Gradskog karate kluba “Zaječar” koji je domaćin, kamp je okupio učesnike i iz Leskovca i Majdanpeka, koji su i ove godine pokazali veliko sportsko umeće.

Prema mišljenju učesnika, kamp je i ove godine opravdao svrhu organizovanja ovakvog vida sportskog okupljanja. 

„Ovaj kamp je odličan, treniramo, družimo se, upoznala sam nove drugare, ali i naučila nove tehike. Vredno radimo“, kaže Jovana Jankucić (crni pojas prvi dan) iz Gradskog karate kluba Zaječar, koja trenira sedam godina, a iza sebe već ima brojna takmičenja u Nišu, Kraljevu, Subotici, Mađarskoj…

Gradski karate klub Zaječar, koji postoji od 1996. godine, Zimski karate kamp organizuje više od dve decenije sa ciljem da učesnici kampa steknu nova znanja ali i nove prijatelje.

„Cilj održavanja ovog kampa je edukacija, kako takmičara, tako i trenera, a ove godine, osim iz Zaječara, imamo učesnike iz Majdanpeka i Leskovca. Sarađujemo sa mnogim trenerima i ideja kampa je da dovedemo što više trenera, kako bi takmičari videli kako drugi treneri vode treninge, da rad uporede sa treninzima u svojim klubovima“, istakao je Miroslav Radojković, licencirani karate trener u GKK „Zaječar“, nosilac crnog pojasa 8. dan i internacionalni karate sudija „A“ kategorije.

Radojković kaže da su mladi u gradu na Timoku zainteresovani za karate.

„Mi imamo oko 40 polaznika i mi smo najmasovniji klub, pa mogu da kažem da je veliko interesovanje kod dece jer imamo nekoliko karate klubova u Zaječaru. Uglavnom su to mlađa deca, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole“.  

Prema rečima trenera Ljubiše Šiškina iz Leskovca, 20 godina posećuje ovaj Zimski kamp u Zaječaru, a decu na jugu zemlje na razne načina pokušava da animira, kako bi se što više bavili sportom. 

„Ja ovde dolazim dve decenije, mi smo pre svega dobri drugari, dobro sarađujemo, pokušavamo da omladinu edukujemo da se više posvete sportu, obraćamo pažnju na njihov razvoj, pre svega mentalni, pa i fizički, i da naravno budu dobri ljudi. Ovde je šestoro takmičara iz mog kluba i moram da kažem da ovaj kamp zaista mnogo znači za razvoj naše dece. Omladina u Leskovcu je zainteresovana ali nije baš radna. Ja imam 70 godina, vežbam svaki dan a omladina se teško natera na neki vid vežbanja“, kaže Šiškin.

Da je ovakav način sportskog okupljanja važan, potvrđuje i Dragan Ivović iz Karate kluba „Shogun“ iz Majdanpeka.

„Mi smo ovde redovno, evo već 20 godina. Deca se druže, edukuju, uče. Ovde je petoro naših takmičara. Značajano je da deca rade, da uče nove tehnike, da se razvijaju. Korona je dosta zaustavila razvoj karatea u našem gradu, ali trudimo se da održimo taj sport“, kazao je Ivović.

Doktor Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“ kaže da su I ove godine obezbeđeni svi uslovi kako bi deca nesmetano trenirala.

„Prednosti koje imaju ovde su, osim zatvorenog bazena sa termomineralnom vodom,  korišćenje takozvanog hidro-bloka sa podnim grejanjem, pa su ispunjeni svi uslovi kako bi se kamp realizovao u ovim zimskim mesecima jer je za “bosonoge sportove“ potrebno da podovi budu topli, da je prostorija topla, da deca mogu da treniraju i rade“, kazao je Kostić.  

Organizatori kampa, koji se organizuje već 23 godine, izrazili su zadovoljstvo što je i ove godine cilj postignut i obećali da se tradicija neće prekidati, te da se nadaju da će naredne godine 24. Zimski karate kamp okupiti još veći broj učesnika.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button