DruštvoKulturaVestiZaječar info

154 GODINE POSTOJANJA I RADA ZAJEČARSKE BIBLIOTEKE

BIBLIOTEKA U ZAJEČARU OBELEŽILA GODIŠNJICU RADA

Zaječarska Čitaonica je počela sa radom 27. novembra 1866. godine, te je juče Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru proslavila svoj 154. rođendan.

Zbog aktuelne situacije, pandemije korona virusa i mera koje su na snazi, kako u Zaječaru, tako i u čitavoj Srbiji, okolnosti pod kojima je obeležen rođendan biblioteke su drugačije nego prethodnih godina.

Početak rada zaječarskog čitališta, pre tačno 154 godine predstavljao je početak bibliotečke delatnosti ne samo u Zaječaru i Timočkoj krajini već je predstavljao i značajan trenutak u kulturnom životu cele Srbije onog vremena. Ljudi koji su radili tada u čitalištu nastojali su da šire obrazovanje i da veoma stručno rade svoj posao, a obeležavanje rođendana proglašenjem najaktivnijih članova, uručenjem zahvalnica i povelja, svakako danas predstavlja način na koji radnici biblioteke u Zaječaru podstiču korisnike da čitaju i da se razvijaju čitalačke navike kod mladih. 

Ove godine izostao je tradicionalni prijem, ali je Matična biblioteka „Svetozar Marković“ posebno izdvojila i pohvalila svoje najaktivnije korisnike. Među njima je Darja Pantić, najaktivnija na Dečjem odeljenju, dok je Dragutin Milovanović tokom protekle godine bio najaktivniji na Odeljenju za odrasle.

Najaktivniji član u Čitaonici bio je Slavoljub Milić, dok je najaktivniji u Internet čitaonici bio Ljubiša Golubović.

Pohvale su zaslužile i najmlađi član – Lola Nikolić i najstariji član – Vera Pantić.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button