Najnovije vesti
Home / Hronika / Ničić: OJAČAVAJU SE BEDEMI, GRADE PRIVREMENI NASIPI
Ničić: OJAČAVAJU SE BEDEMI, GRADE PRIVREMENI NASIPI

Ničić: OJAČAVAJU SE BEDEMI, GRADE PRIVREMENI NASIPI

Ničić: Crni Timok je sada u ekspanziji, raste vodostaj, stvara branu Belom Timoku i počinje vraćanje vode 

Beli Timok nadolazio je cele noći i jutros u 6.00 sati dostigao kotu 270, kada je uzvodno od naselja, kod ušća Lubničke reke u Beli Timok probio nasip. Tu je upućena mehanizacija i očekuje se da taj propust bude zatvoren za nekoliko sati, tako da prema rečima nadležnih sa te strane naselje nije ugroženo. Najveći problem predstavlja rast nivoa Crnog Timoka, koji sada predstavlja branu Belom Timoku, zbog čega se voda vraća nazad, ka naselju.

Naselje Višnjar na Belom Timoku je trenutno najugroženija tačka od nadolaska Belog Timoka, koji zavisi od Svrljiškog i Trgoviškog Timoka i od drugih pritoka i bujičnih voda koje dolaze iz pravca Knjaževca.

Prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije i gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, ugroženih kuća nema, mehanizacija se sada šalje da ojača nasip na krivini Timoka u Višnjaru, gde se voda, na desnoj obali vodoutvrde, približila na 70cm, ali najveći problem predstavlja rast nivoa Crnog Timoka, koji predstavlja branu Belom Timoku, zbog čega se voda vraća nazad, ka naselju.

„Crni Timok je sada u ekspanziji i raste vodostaj, tako da stvara branu Belom Timoku i počinje vraćanje vode i verovatno ćemo se teškom mehanizacijom koja je stigla iz RTB Bor krenuti u tom potezu da vršimo izgradnju privremenog nasipa“, navodi Ničić i dodaje:

„Mi sada šaljemo veliki bager koji će ojačati nasip u delu Višnjara, na krivini gde se voda već približila na nekih 70-ak centimetara od desne obaloutvrde. Što je najgore, klapna koju je JP Srbijavode postavilo pre nekoliko godina, sada vraća vodu iz Timoka prema naselju. Moraćemo da tu intervenišemo, da se iskopaju mali bazeni odakle ćemo crpeti vodu i vraćati u Timok i tu ćemo podići nasip. Građani, posebno Višnjara, treba da znaju i da će nakon prestanka ove elementarne nepogode biti obeštećeni zbog toga što se sada pojavljuje teška mehanizacija koja će možda zaći negde u privatna imanja“.

Pripadnici Vojske Srbije koji su radili na punjenju džakova u vatrogasnoj jedinici, prema rečima Ničića, biće sada angažovani na postavljanju džakova na odbrambenom bedemu u dužini od oko 200 metara od Višnjarskog mosta prema gradu sa desne obale.

Situacija na vodostajima Timoka na području Knjaževca sada je stabilna, međutim nizvodno od sela Vrbica vodostaj Belog Timoka je u blagom porastu.

Od noćas je u prekidu lokalni put koji povezuje Borovac i Vrbicu, navodi komandant Štaba za vanredne situacije i dodaje da su izvorišta u Borovcu zagađena, te će meštanima ovog sela biti dopremljene cisterne.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>