VestiZaječar info

Zaječarski Zdravstveni centar bogatiji za tri nova aparata

Zdravstveni centar u Zaječaru dobio je tri aparata najnovije generacije koji će, između ostalog, poboljšati uslove rada medicinskih radnika prilikom izvođenja i najkomplikovanijih hirurških zahvata. Aparatima, od kojih je jedan namenjen Odeljenju ginekologije, dok se druga dva nalaze u glavnoj zgradi Zdravstvenog centra, gde su i odeljenja hirurgije, urologije, ortopedije, biće adekvatno praćeni svi bitni parametri pacijenata tokom izvođenja operacije.  

Zaječarski Zdravstveni centar bogatiji je za tri nova aparata koja će umnogome doprineti kvalitetnijem radu stručnjaka prilikom izvođenja i najkomplikovanijih hirurških zahvata. Prema rečima anesteziologa, doktorke Radice Petrović, ovo je značajan trenutak ne samo sa anesteziologe, već za sve medicinske radnike koji rade u operacionim salama.

“Mi smo do sada radili sa aparatima koji su pružali standardni osnovni monitoring. Sada kada smo nabavili ove aparate, slobodno mogu reći koje nemaju ni mnogi veliki centri u Srbiji, možemo da koristimo i vanstandardni monitornig, a tu pre svega mislim na invazivni monitoring koji podrazumeva velike operacije, gde imamo velike promene u hemo dinamici, i gde možemo sada da pratimo bitne parametre svake sekunde. Na ovom aparatu možemo da pratimo dubinu anestezije, nervno-mišićnog bloka, da kontinuirano merimo centralni venski pritisak, pritisak u plućima, a to je bilo nezamislivo na starim aparatima”, istakala je Petrović i dodala:

“Naša hirurgija je, takođe, napredovala u smislu vođenja laparoskopije, i nama je upravo trebao ovakav jedan aparat kojim možemo da pratimo tu vrstu operacija, jer laparoskopija povećava intraabdominalni pritisak, a to nama kompromituje ventilaciju. Upravo ovaj aparat ima sistem zaštite pluća. Na ovom aparatu imamo mogućnost vođenja anestezije niskim protokom, što pacijentu daje s jedne strane brzo buđenje iz anestezije, a ima i ekonomsku stranu, uštedu inhalacionih anestetika, što je važno. Aparat će služiti i prilikom izvođenja carskog reza, ali i za redovan operativni program”.

Prema rečima doktora Dragoslava Kalinovića, načelnika Odeljenja za ginekologiju i akušertvo ZC Zaječar, veoma je važno što je jedan, od tri pristigla aparata, namenjen Odeljenju ginekologije.

“Značaj ovaog aparata, kao što je već rečeno, je veliki, a kada govorimo o podacima i porađuju, sada imamo prolazno vreme za 16 porađaja više nego prošle godine, i nadam se da će se taj trend da nastaviti do kraja godine. Aparat je značaa jer u proseku godišnje na ovom Odeljenju imamo oko 250 operacija, uključujući i carski rez”, istakao je Kalinović.

Prema rečima doktora Ivice Milosavljevića, hirurga i pomoćnika direktorka Zdravstvenog centra, napor koji je menadžment te ustanove godinama ulagao u to da se operama Zdravstvenog centra zanovi, konačno se isplatio.

“Ja u ime menadžmenta i same hirurgije mogu da kažem da je ovo šlag na tortu nekih naših napora koji traju nekoliko godina, kako bi smo uveli laparoskopsku hirurgiju u zaječarski Zdravstveni centar. Naša ekipa je na obuci u sklopu tima Ministarstva zdravlja, gde se edukuju hirurzi za velike laparoskopske operacije u trbuhu, poput operacije tumora debelog creva, gde će se laparaskopski raditi i operacija kila, slepog creva. Od velikog nam je značaja ovaj aparat koji prati vitalne parametre vezane za respiratornu fuknkciju pacijenata, otežano disanje, kada mi napumpamo veći pritisak u trbuh, kako bi smo imali prostora da radimo minimalnu invaznivnu hirurgiju”, rekao je Milosavljević.

Vrednost projekta Zdravstvenog centra, koji je odobren od Ministartsva zdravlja je 13 miliona dinara.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close