VestiZaječar info

Zaječarski izviđači i srednjoškolci u akciji pošumljavanja Omladinskog gaja

U okviru realizacije programa “Mladi su zakon”, neformalna grupa mladih zaječarskih srednjoškolaca osmislila je projekat pošumljavanja Kraljevice, tačnije prostora “Omladinski gaj”, oko Izviđačkog doma. Na tom prostoru danas je zasađeno 30 novih sadnica. 

U cilju pošumljavanja i oplemenjivanja prostora oko Izviđačkog doma na zaječarskoj Kraljevici, neformalna grupa mladih osmislila je projekat pod nazivom “Grupe OMGA”. Projekat je dobio zeleno svetlo sa svih strana, a produkt toga su nove sadnice breze i jelke koje će krsiti pomenuti prostor.

“Projekat je osmislila neformalna grupa mladih. Prostor koji smo oplemenili je nekadašnji Omladinski gaj, na kome su sadnice posađene 80-tih godina, a od tada do sada je dosta drveća posečeno. Mi smo rešili da obnovimo taj prostor. Projekat je finansijski podržan od Mladih istraživača Srbije i Ministarstva omladine i sporta, a u susret nam je izašla Ekonomsko-trgovinska škola, kao i izvađači”, rekao nam je Aleksandar Rašić, nosilac projekta “Grupe OMGA”, inače učenik druge godine Ekonomske škole.

Projekat pošumljavanja Omladinskog gaja podržali su zaječarski izviđači, a prema rečima starešine Odreda “Đorđe Simeonović” Predraga Nice Nicića, rado su pomogli u realizaciji ovog projekta, jer su, kako kaže, ovakve aktivnosti od velikog značaja.

“Danas je finalni deo akcije u kojoj smo posadili 30 sadnica breze i jelke, a sve u cilju da se oplemeni ovaj prostor Kraljevice i deo grada gde se najviše i boravi, gde naši sugrađani šetaju, gde se nalazi rok kamp, ali i izviđački deo. Ovde je danas gro izviđača, ali ne samo mlađih, već i starijih. Naime, danas su sa nama članovi kluba brđana “Andra Milić Andra”, koji uspešno radi pri Odredu izviđača “Đorđe Simeonović”, a dobar deo njih je učestvovao i 80-tih godina, kada je rađen ovaj “Titov gaj”, ovde na prostoru Kraljevice. Moram da kažem da mi inače, redovno svake godine imamo ovakve aktivnosti, jednom, dva puta godišnje sadimo nove sadnice i na taj način dajemo doprinos očuvanju prirode i zaštiti čovekove okoline”, istakao je Nicić.

On je napomenuo da su današnjoj akciji u mnogome doprineli i radnici JKP “Vodovod” koji su, uz pomoć mehanizacije, iskopali rupe za nove sadnice, i time nesebično pomogli u realizaciji projekta.


Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close