VestiZaječar info

Zaječarski Crveni krst darivao novorođene bebe -Dr Kalinović: Od početka godine rođene 104 bebe

Predstavnici Crvenog krsta u Zaječaru danas su darivali bebe koje su rođene u nedelji Crvenog krsta. Tom prilikom, uručeno je šest paketa, a novi stanovnici grada na Timoku su, osim osnovnih potrepština za negu, dobili i garderobu, cucle, flašice.  

U zaječarsko porodilište danas su pristigli pokloni Crvenog krsta. Pored higijenskog seta i garderobe za novorođenče, u poklon paketima su i cucle, flašice, sve ono što je majkama neophodno u prvim danima kada se beba rodi. Prema rečima Dragane Petrović, psihologa u zaječarskoj Gimnaziji i člana UO Crvenog krsta u Zaječaru, ovo je tradicionalna akcija darivanja novih stanovnika, u nedelji obeležavanja Crvenog krsta.

“To je poklon koji sadrži ono što je osnovno za negu beba, garderobu, vlažne maramice, cucle, kupke, flašice. Dakle, nešto osnovno što mama može da bude od pomoći kada se beba rodi. Tradicionalno radimo ovu akciju jer smatramo da je čin rađanja jako važan, i na ovaj način želimo da istaknemo značaj tog čina, pogotovo što je Zaječar grad koji je po broju stanovnika sve manji i manji, pa je rađanje jako važno. Svi parovi koji se reše da dobiju bebu, zalsužuju i nagradu na ovaj način”, rekla je Petrović.

Prema rečima zaposlenih na Odeljenju ginekologije u zaječarskom Zdravstvenom centru, lepa vest je što je grad na Timoku dobio nove stanovnike, posebno jer je stopa nataliteta iz godine u godinu, u velikom opadanju. Od početka godine u zaječarskom porodilištu rođene su 104 bebe, što je, prema rečima doktora Dragoslava Kalinovića, načelnika tog odeljenja, manje, nego u isti period prošle godine.

“Broj porođaja u Zaječaru na žalost opada, nadam se da će taj trend da bued promenjen. 1984. i 1985. godine je bio najveći broj porođaja u porodilištu,  oko 1180 beba je rođeno. Od 1999. godine počinje stopa nataliteta da pada, verovatno zbog migracija. Ono što je lepo za naše majke je to, da se u Zaječaru ponovo radi porođaj u epiduralu, tako da sve trudnice koje žele, mogu da se podvrgnu toj metodi, naravno, ukoliko je trudnoća normalna, i gde nije potrebno završiti je carskim rezom, zbog neke druge dijagnoze. U Savetovalištu za trudnice, one će biti upoznate sa tom metodom i biće poslate kod anesteziologa koji će joj objasniti proceduru, kako to ide”, istakao je Kalinović i dodao:

“Kada govorimo o ovom današnjem darivanju, moram da kažem da je to lepo i da ovaj čin predstavlja jedan podstrek za trudnice. Nama ovde nedostaje  ultrazvuk, ali je napisan projekat za kupovinu novog, koji bi trebalo Ministratsvo da odobri. Planiramo nabavku, u okviru tog projekta, laparaskopski stub, kako bi operacije mogli da radimo laporaskopskim putem, kako se inače i rade u Srbiji”.

Obeležavnje Nedelje Crvenog krsta, biće završeno sutra, 15. maja, kada će u novim prostorijama Crvenog krsta, u periodu od 9.00 do 14.00 sati, biti realizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Eparhijom timočkom.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close