VestiZaječar info

Zaječar: Veterinarska inspekcija podnela 59 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka

Poljoprivredna inspekcija je u protekloj godini radila redovne kontrole kod proizvođača hleba i peciva, voćnih prerađevina i prerađevina od povrća, kafe, čaja, zatim kod proizvođača i prometnika piva, vina, jakih alkoholnih i bezalkoholnih pića, kao i kontrole kod hladnjača, mlinova, i sušara.

Izvršene su takođe, akcijske kontrole kod proizvođača vina, piva i jakih alkoholnih i bezalkoholnih pića, finih pekarskih proizvoda u veleprodajama, sa uzorkovanjem, radi analize na bezbednost i kvalitet navedenih proizvoda. U toku kontrole, uzeto je 34 uzorka i svi su bili ispavni na bezbednost i kvalitet,  manje neispravnosti pronađene su u delu deklarisanja proizvoda, i u tim slučajevima su donešena rešenja o zabrani prometa dok se nedostaci na deklaraciji ne otklone.

Izveštaji pokazuju da je vanrednim kontrolama po zahtevima proizvođača, uzeto 16 uzoraka vina sa geografskim poreklom, od kojih je 15 dobilo potreban broj bodova, kod senzorne ocene, da ispunjava uslove za oznake geografskog porekla a jedan uzorak nije, pa je tim rešenjem naloženo da isto vino može da se stavi u promet kao stono vino.

Na kraju godine, sumiranu su i rezultati rada veterinarske inspekcije na području Zaječarskog okruga u 2018. godini. U tom periodu, veterinasrska inspekcija je obavila pregled 306 grla goveda, pregledano je 2.149 svinja, 139.890 brojlera (vrsta pileta za pečenje) i 76 grla ovaca. Takođe, pregledno je 111.683 kilograma mesa kao sirovine za izradu proizvoda, od čega je 105.514 kilograma mesa dobijeno i upotrebljivo za ljudsku ishranu. Prema izveštaju inspekcije pregledano je 12.133.223 litara mleka, i izvršene su službene kontrole namirnica životinjskog porekla u samouslugama, prodavnicama mesa, ugostisteljskim objektima, kioscima brze hrane, lokalnih klanica, objekata za preradu mesa, lokalnih mlekara, zelene pijace… Takođe, obavljeni su i pregledi sirove kože za izvoz kao i vune. 12 sertifikata je izdato za putovanje životinja u inostranstvo.

U prošloj godini, prema izveštaju veterinarske inspekcije, na području Zaječarskog okruga, napisano je 1.604 zapisnika, izdato 758 rešenja za otklanjanje nedostataka, i podneto 59 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close