VestiZaječar info

Za Zaječarce nema zime -Žikić: Grejanje bez problema

Poslednjih par godina stanovi u Zaječaru su u toku zimskih meseci topli i Zaječarci su zadovoljni. Javno komunalno stambeno preduzeće potrudilo se da i u toku novogodišnjih praznika radijatori budu topli, čak i tokom noći, pa je od 31. decembra do 4. januara za ovu namenu utrošeno 165 tona mazuta.
-Zbog izuzetno niskih temperatura u novogodišnjoj noći i u prvim danima Nove godine JKSP je vršilo kontinuiranu isporuku toplotne energije skoro 24 sata. Prema informacijama koje posedujemo u narednom periodu doći će do porasta, kako dnevnih tako i noćnih temperatura, tako da neće biti potrebe za takvim režimom rada, rekao je direktor ovog preduzeća Ivan Žikić.

On je ovom prilikom izrazio svoje lično zadovoljstvo celokupnim radom kolektiva, jer su radnici u izuzetno teškim i ekstremnim vremenskim uslovima svoje zadatke izvršavali na visokom profesionalnom nivou.

Po rečima direktora za sada ima dovoljne količine mazuta, a iz ovog preduzeća se nadaju da će tako biti i u narednom periodu.
-Kako sada stvari stoje nadamo se i trebalo bi da do kraja grejne sezone protekne sve kako treba, kao i da neće biti nekih problema sa isporukom mazuta, istakao je Žikić.

I ove godine bilo je zahteva za isključenje pojedinih domaćinstava sa mreže, ali isključivo iz finansijskih razloga, a želja tih ljudi je ispoštovana. Po zadnjem popisu iz 2011. godine Zaječar inače ima 13.441 domaćinstvo, od kojih je 23,1 odsto priključeno na daljinsko grejanje.

Za ovo leto su u planu neki novi projekti. Inače, na dan 31.12.2015. dugovanja prema ovom preduzeću iznose 320 miliona dinara. To su ogromna dugovanja, pa iz ovog preduzeća apeluju na dužnike da izmire svoja dugovanja.
-Ukoliko se izvrši naplata dugovanja i pojača naplata mislim da ćemo imati dovoljno sredstava za neke projekte. Radiće se u nekim delovima grada koji po mom shvatanju nemaju baš grejanje kakvo bi trebalo da bude i kakvo je u ostatku grada. Preko leta ćemo remontovati kompletan vrelovod u tim delovima, koji su uska grla. U svim delovima grada ne može biti identično grejanje, ali vodimo računa o tome i dajemo sve od sebe da i to rešimo u letnjim mesecima, dodao je Žikić.

Na to koliko se mazuta utroši u toku sezone utiču i mnogi faktori. Grad Zaječar se greje sa relativno starim sistemom, koristi se kotao iz Pivare koji proizvodi paru, pa dolazi do priličnog rasipanja energije i toplote. Para se mrežom transportuje oko pola kilometra do izmenjivača koji je pretvaraju u vrelu vodu i tu se dosta gubi.
-To je zatečeno stanje, a mi nismo imali dovoljno sredstava da uložimo u kompletnu zamenu postojećih kapaciteta. Videćemo da u saradnji sa lokalnom samoupravom i taj deo rešimo. Zbog zastarelosti sistema malo je i veća potrošnja mazuta, ali i zbog niskih temperatura. Mi i u nekim danima kada je temperatura u plusu trošimo od sedam do 12 tona dnevno. Prosečna potrošnja u sezoni je od 3200 do 3500 tona mazuta, kaže Žikić.

Ekipe JKSP brinu i o javnim površinama pa su radnici od kako je pao sneg stalno na terenu i čiste trotoare i trg.

D.Ž.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close