KulturaRitam gradaSlobodno vremeVestiZaječar info

Vlada Džet: Zaječar ne ceni dovoljno ono što ima! Vrlo malo festivala u svetu ima takvu tradiciju!

U sredu su u Zaječaru počela dešavanja koja predhode najvećoj rok manifestaciji na Balkanu, Gitarijadi, otvaranje rok kampa na Kraljevici, rok muzeja u Radul-begovom konaku, kao i nastupi bendova u centru grada.

Postavka Rok muzeja u Radul begovom konaku može se pogledati do 15. jula. Posetioci će biti u mogućnosti da vide izložbu fotografija od samog početka osnivanja roka u nekadašnjoj SFRJ, pa sve do danas.

Na otvaranju manifestacije, učestvovali su Momčilo Radenković, Zoran Aleksić, Jovan Rašić, Vladimir Janković-Džet i Branko Marušić-Čutura.

Izlagači su u kratkim crtama napravili korelaciju između Gitarijada održanih u Beogradu 60-tih godina i u Zaječaru koji je nastavio tradiciju.

Izlaganje se odnosilo na sećanja osnivača i aktera događanja, a bilo je upotpunjeno i raznim anegdotama vezanim za Gitarijadu.

Postavka se može razgledati radnim danima od 18.00 sati.

Nakon otvaranja rok muzeja, održan je koncert, na kome su nastupili  Vlada Džet bend, Branko Marušić Čutura i 21 gram bend i Patris iz Smedereva.

„Zaječar ne ceni dovoljno ono što ima“, kaže za Radio magnum Vlada Džet i dodaje:

„Vrlo malo festivala u svetu koji funkcionišu i dalje, ima takvu tradiciju, samo San Remo ima stariji festival od Zaječara. Zašto Zaječar nema muzej posvećen Gitarijadi? Zaječar ima priču, ima 51 Gitarijadu, svaka Gitarijada je priča za sebe koja može biti izložena. Treba da ima jedan veliki objekat koji bi objedinio sve te uspomene, slike“, istako je Vlada Džet.

U okviru pratećih programa 51. zaječarske Gitarijade, u Radul begovom konaku danas se održavaju promocije knjiga „Izabrana pisma“ autora Alena Ginzberga i Džeka Keruaka i „Queer“ Vilijama Barouza. Na promociji će govoriti i rok kritičar Živko Ivković.

 

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button