VestiZaječar info

Većnici usvojili više važnih odluka

Na danas održanoj sednici Gradskog veća, usvojen je Nacrt Odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2020. godinu, kao i Nacrt Odluke o utvrđivanju koeficijenata za nepokretnosti po cenama i prosečnih cena odgovarajućih nepokretnosti na osnovu kojih je za 2019. godinu utvrđena osnovica poreza na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige u najopremljenijoj zoni.

Na teritoriji Grada Zaječara određene su četiri zone za utvrđivanje poreza na imovinu, u zavisnosti od komunalne opremljenosti, opremljenosti javnim objektima i saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima grada i to: prva (I), druga (II), treća (III) zona i četvrta (IV) zona – seoska naselja, s tim što je prva zona određena kao najopremljenija.

Većnici su danas usvojili i Nacrt Odluke o konverziji potraživanja grada Zaječara u udeo Grada Zaječara u kapitalu Akcionarskog društva „Ikarbus” – Fabrika autobusa i specijalizovanih vozila Beograd.

“Na bazi unapred pripremljenog plana reorganizacije, konvertuje se potraživanje prema Akcionarskom društvu “Ikarbus” – Fabrika autobusa i specijalizovanih vozila Beograd, sa stanjem na dan 31. avgust 2016. godine sa pripadajućom kamatom na dan 23. oktobar 2018. godine u trajni ulog, u kapital, subjekta privatizacije, u iznosu od 22.481 dinara. Naše potraživanje je bilo na bazi ustupljenih javnih prihoda od “Irkabusa”, istakla je Valentina Đuričić, načelnica Odeljenja za budžet i finansije.

Na sednici je usvojen i Nacrt Odluke o okončanju postupka likvidacije nad Sportsko poslovnim centrom „Timok“ DOO Zaječar u likvidaciji.

“Nad Sportsko poslovnim centrom “Timok” DOO Zaječar u likvidaciji, a na osnovu Odluke o ukidanju SPC “Timok” DOO, od 25. 7.2018. godine, pokrenut je postupak likvidacije. U periodu od 9. do 20. avgusta utvrđen je spisak poverilaca i izvršena ekspedicija obaveštenja poveriocima za prijavu potraživanja na ukupno 72 adrese poznatih poverilaca. Počev od 23.8.2018. godine započeti su poslovi evidentiranja i obrade prispelih prijava potraživanja, a 6. decembra u zakonskom roku, završena je izrada i osnivaču je prosleđen početni likvidacioni bilans SPC “Timok” u likvidaciji. Skupština grada je na sednici održanoj 17. decembra prošle godine usvojila likvidacioni bilans. Od dana registracije odluke o pokretanju postupka likvidacije SPC “Timok” nije preuzimao nove poslove, samo poslove vezane za sprovođenje likvidacije. Na dan sačivanja ovog izveštaja, nema neizmirenih potraživanja, a protiv SPC “Timok” se ne vode drugi postupci. Glavni dug koji je izmiren 54 miliona, a na ime kamate je isplaćeno oko 8 miliona dinara”, rekao je izvetilac Ivan Ristić.

Većnici su usvojili i Nacrt Rešenja o razrešenju direktorke Centra za Socijalni rad „Zaječar“. Kako se navodi u obrazloženju odluke, dosadašnja direktorka Centra, Mirjana Radivojević, 27. novembra je podnela pisanu ostavku na tu funkciju.

“Shodno Zakonu o javnim službama i zaposlenima u javnim službama, kao i Zakonu o socijalnoj zaštiti grada Zaječara, Mirjana Radivojević, diplomirani socijalni radnik iz Zaječara, razrešava se dužnosti direktora Centra za socijalni rad, do imenovanja vršioca dužnosti direktora ili direktora Centra”, rekao je izvestilac Dragan Vukašinović.

Na sednici je usvojen Nacrt Rešenja o razrešenju i imenovanju člana Školskog Odbora Ekonomsko-trgovinske škole. Takođe, većnici su staviili van snage Zaključk o privremenoj obustavi isplate dodatnih oblika zaštite porodilja Gradskog veća grada Zaječara od 16. oktobra 2014. godine.

“Gradsko veće grada Zaječara je na sednici od 16. oktobra 2014.godine donelo zaključak o privremenoj obustavi isplate dodatnih oblika zaštite porodilja, gde se između ostalog u tom zaključku kaže, da se isplata privremeno obustavlja zbog nedostatka sredstava u budžetu grada Zaječara, počev od 15. 10. 2014. i trajaće dok se ne steknu uslovi za njihovu isplatu. Kako navedeni zaključak nije zasnovan na realnim činjenicama i kako se naknada porodiljama redovno isplaćuje, Gradsko veće je donelo zaključak kao u dispozitivu”, istakao je izvestilac Marko Đuričić.

Konačnu reč o ovim odlukama daće odbornici na sednici Skupštine grada Zaječara koja je zakazana za sutra.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close