VestiZaječar info

Važno je uključiti osobe sa invaliditetom u sportske aktivnosti

Tribina o izazovima uključivanja dece i omladine ometene u razvoju i sa invaliditetom u sportske i rekreativne aktivnosti, održana je u prostoru „Pomak“ u Zaječaru.

Cilj tribine bio je je da predstavnici lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, stručni radnici iz sektora sporta i udruženja, dobiju i razmene informacije o izazovima uključivanja dece i omladine ometene u razvoju i sa invaliditetom u sportske i rekreativne aktivnosti.

Na tribini je o fizičkoj aktivnosti osoba sa invaliditetom, značaju i mogućnosti, govorio prof.dr Marko Aleksandrović, prof.dr Bojan Jorgić je govorio na temu “Halliwick metoda – Program plivanja za osobe sa invaliditetom”, dok je  Miljan Perović kao primer dobre prakse govorio o Plivačkom akademskom klubu za osobe sa invaliditetom “Delfin” u Nišu.

Tribina je organizovana u okviru projekta “Odskočimo zajedno“ koji realizuje Grad Zaječar u partnerstvu sa Ustanovom za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak” I organizacijom civilnog društva „Timočkim omladinskim centrom“ I sarradnicima Sportskim savezom grada Zaječara i JKP “Timok – održavanje” Zaječar. Projekat se finansira kroz „Program lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje – LIP 2″ kojim koordinira Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije uz podršku Vlade Švajcarske.

Cilj projekta je uključivanje osoba sa invaliditetom u sportske klubove i rekreativne aktivnosti uz podršku mladih u lokalnoj zajednici, kao I sprovođenje obuke plivanja i rekreativnih aktivnosti korisnika na bazenu.

Obuku bi u drugoj fazi projekta sprovodili instruktori plivanja, a u rekreativne aktivnosti bi se uključila i stručna lica Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju “Oblutak”, kao i grupa mladih iz opšte populacije. Na taj način će se krajnji korisnici osnažiti i ojačati osećaj uključenosti u društvo (sport) i biti samostalniji.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close