VestiZaječar info

U Zaječaru NISTE SAMI: Održana tribina podrške mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom

U velikoj sali Skupštine Grada Zaječara održana je juče tribina u okviru kampanje ,,Niste sami“ koja ima za cilj prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom.  Ovaj projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom predsednice Narodne Skupštine Republike Srbije Maje Gojković, UNICEF-a i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prisutne je pozdravila i obratila im se Marina Milić, zamenica gradonačelnika Grada Zaječara.

-Projekat ,,Niste sami“ ima izuzetnu važnost jer pre svega ispunjava svoj cilj, a to je prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom.  Ono što je naš cilj kao društveno odgovorne zajednice je da se bavimo unapređenjem mentalnog zdravlja mladih ljudi, jer iako imaju taj poremećaj to ne znači da nisu deo našeg društva.  Mislim da ovde veliku ulogu igra i edukacija javnosti kako bi svi imali veće razumevanje, ali i kako bi ta ista javnost dala podršku za ovu grupu mladih ljudi. Moramo da razvijamo poverenje među nama, humane vrednosti i toleranciju, ali i da stvorimo uslove za srećnije, odnosno mentalno zdravije društva. Jedno istraživanje koje je rađeno pod pokrovitejstvom Ministarstva omladine i sporta je pokazalo da se mladi ljudi sve više suočavaju sa stresom i da im je potrebna podrška. Po ovom istraživanju više od polovine ispitanika navelo je da je doživelo u toku svog života bar jedan stresni životni događaj. Više od jedne petine mladih je navelo da se često suočavaju sa osećajem negativnog raspoloženja i tuge i osećajima stalne brige oko nekih različitih stvari. Ovi podaci ukazuju da je u cilju očuvanja mentalnog zdravlja najvažnija podrška roditelja, pre svega porodice, prijatelja, kao i čitavog društva i zajednice. Zato je važno da se svi ujedinimo i da im damo podršku, rekla je Milić.

Dragan Milošević, šef Odeljenja eksterne prodaje Dunav osiguranja u Zaječaru, koji je partner na projektu je dodao da će njihova kompanija dati puni doprinos u ovakvim projektima.

-Dunav je prepoznao aktivnosti na ovom i sličnim projektima, ulagali smo i ulažemo i u pojedince, u sportske kolektive, u naučne radove i sve ono gde možemo da damo svoj doprinos da u ovoj našoj državi bude sve prosperitetnije i uspešnije. Nadam se da će tako biti i ubuduće, kazao je Milošević.

O Ustanovi za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju ,,Oblutak“ govorila je Ana Petković, direktorka.

-Grad je dosta učinio za našu ustanovu. Odlukom Skupštine Grada Zaječara 2008. godine je osnovana naša ustanova koja se bavi zaštitom i zbrinjavanjem dece i omladine ometene u razvoju, odnosno sa invaliditetom. Imajući u vidu težak materijalni položaj porodica koje brinu o ovakvoj deci grad je odlučio da usluge budu besplatne.  Nakon deset godina postojanja naše ustanove grad finansira celokupnu ustanovu, a očekujemo i proširenje kapaciteta koji nam je neophodan za dalji i kvalitetniji rad sa decom. Kruna našeg uspeha jeste ta što smo decembra 2016. godine od resornog ministarstva dobili licencu za rad, kao dokaz da smo ispunili potrebne standarde i uslove za pružanje usluge. Delatnost ustanove jeste smeštaj, ishrana, zdravstvena zaštita, vaspitno obrazovni rad u okviru dnevnog zbrinjavanja dece uzrasta od pet do 35 godina. Usluge trenutno koristi 20 korisnika različite ometenosti i oboljenja. Mogućnost dnevnog zbrinjavanja ove dece jeste jedna od osnovnih podrška porodici, rekla je Petković.

Dragana Petrović psiholog je ovom prilikom istakla da je mnogo stresnih situacija koje dovode do poremećaja mentalnog zdravlja i mogu da onemoguće pravilan mentalni razvoj dece, a ti faktori još veću težinu daju osobama sa invaliditetom. Mladi se suočavaju sa problemima u porodici, roditeljima, bolesti u porodici, nasiljem, vršnjačkim nasiljem, traganjem za smislom života,otuđenosti  koja je jako izražena, problemima oko izbora zanimanja, učenja, motivacije, zavisnost od psihoaktivnih supstanci, mobilnih telefona, kao i kocke.

Ovakve tribine održavaju  se u  šest gradova Srbije, Beogradu, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Nišu, Zaječaru i Čačku.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button