VestiZaječar info

U Zaječaru danas POSLOVNI IZAZOV za timočke srednjoškolce

Regionalno takmičenje srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“, održava se danas u hotelu “Srbija TIS” u Zaječaru. Takmičenje je okupilo 75 učenika iz 12 srednjih škola, iz Zaječara, Boljevca, Bora, Knjaževca, Majdanpeka i Sokobanje, kojima je postavljen „izazov”, odnosno zadatak koji predstavlja realan poslovni problem.

Naime, takmičari kao zadatak imaju da osmisle proizvod ili uslugu koja ima za cilj da kod dece stimuliše motoriku, brzinu razmišljanja, zaključivanje i funkcionalno znanje, vodeći računa da ideje budu konkurentne već postojećim izborima dece.  Uz pomoć biznis mentora, timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola, osmišljavaće rešenje problema i kreirati biznis plan, a u popodnevnim satima će sve to prezentovati članovima žirija i publici.

Među takmičarima koji su sa puno entuzijazma čekali početak takmičenja, bili su i učenici borskih srednjih škola.

“Prvi put se takmičim i iskreno ne znam šta da očekujem, ali ono što je primarno na ovom takmičenju je druženje i upoznavanje sa ostalim takmičarima. Moje mišljenje je da ću na ovaj način steći mnoga poznanstva koja će mi ostati za dalje u životu, ali isto tako očekujem rad, trud, dobru ekipu”, rekla nam je  Milica Blažević, učenica treće godine borske Ekonomsko – trgovinske škole.

Sličnog mišljenja su i njene vršnjakinje.

-Očekujem da se, pre svega dobro družimo, zato smo i ovde, a o takmičenju imam pozitivno mišljenje, mislim da će sve ovo dobro proći i da će ostati jedna lepa uspomena, rekla je Ana Svrkuta, učenica Ekonomsko-trgovinske škole u Boru.

-Prvi put se takmičim, očekujem pobedu, nova poznanstva sa vršnjacima, kazala nam je Samanta Simanović, učenica Tehničke škole u Boru.

Takmičenje ima za cilj da učenicima pruži uvid u savremeni način poslovanja i motiviše ih da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u delo. Razvijanjem veština na inovativan način, učenici unapređuju svoj preduzetnički duh i povećavaju mogućnost za zapošljavanje.

“Cilj ovog takmičenja je da se učenicima napravi jedan uvod u programe preduzetničkih obrazovanja. Možemo reći da je ovo inicijano takmičenje gde se oni prvi put susreću sa biznis planom, poslovnom idejom, radom u timovima i svim onim izazovima koji su negde simulacija realnog preduzetništva koje ih čeka izvan učionice, i ona je uvod za programe kao što je učenička kompanija, gde oni osnivaju svoje učeničke kompanije, gde dodatno razvijaju svoje preduzetničke kompetencije, koje su izuzetno važne u vremenu koje ih čeka posle školovanja”, rekao je Nemanja Glavinić iz organizacije “Dostignuća mladih”, dodajući da se takmičenje organizuje već 10 godina.

Grad Zaječar je, kao i do sada, podržao ovakvo jedno takmičenje, a prisutne je u ime grada, pozdravila Marina Milić, zamenica gradonačelnika grada Zaječara, poželevši takmičarima puno sreće.

“Pravo je zadovoljstvo videtu učenike srednjih škola iz celog regiona danas u Zaječaru. Takođe, čast je što će neki od timova, koji budu najbolji na ovom takmičenju, imati priliku da predstavi kako naš grad, tako i ceo region, na nacinolanom takmičenju, ali i šire. Puno sreće vam želim”, rekla je Milić prilikom otvaranja “Poslovnog izazova”.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbediće mesto u Nacionalnom finalu, koje će biti održano u Beogradu, u januaru naredne godine, a pobednici na nacionalnom nivou učestvovaće na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana, aprila naredne godine u Zagrebu, zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, a finansira UniCredit banka, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Univerzitet Metropoliten.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close