VestiZaječar info

TRADICIJA SE POŠTUJE: U RANU ZORU PO BADNJAK

Sveštenstvo Eparhije timočke i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, kao i veliki broj onih građana koji obeležavaju Božić po julijanskom kalendaru, jutros u ranu zoru, tradicionalno su sekli badnjake u obližnjim šumama i na taj način počeli obeležavanje Badnjeg dana.

U Zaječaru, kao i u svim krajevima Srbije, danas se obeležava Badnji dan, a vernici se pripremaju za večerašnje paljenje badnjaka i sutrašnje obeležavanje rođenja Isusa Hrista.

“I ove godine, tradicionalno na Badnje jutro, eparhija timočka i Gradska uprava izlaze na sečenje badnjaka, simbolizujući na taj način želju da u sve domove građana Zaječara uđe mir, ljubav, zdravlje, da Badnji dan i Badnje veče, proslave u krugu svojih porodica, u slozi i ljubavi, i da sutra, svi zajedno radosno, onako kako se to vekovima čini u pravoslavlju, uzviknemo “Hristost se rodi, Vaistinu se rodi”. Svim građanima Zaječara i Timočke krajine, želim srećne Božićne praznike i nadam se da će nam ova godina biti blagorodna”, istakao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Nakon sečenja badnjaka praznike je vernom narodu čestitao i protonamesnik Zoran Golubović, starešina crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru.

“Danas je Badnji dan i ovom prilikom pozivam sve, da u što većem broju, večeras u 17.00 časova dođu do crkve, da budemo zajedno na bogosluženju, na večernjoj službi, odakle ćemo oko 17 sati i 30 minuta, litijski krenuti do centra, gde ćemo da obavimo nalaganje badnjaka. Suština je da toplina Hristove ljubavi uđe u sve domove, a ono što simbolizuje nalaganje badnjaka, je zapravo vatra koja je bila založena u pećini gde je rođen Gospod. Drva za vatru su doneli pastiri koji su se nalazili u blizini, i kojima su Gospodnji anđeli rekli da se rađa onaj koji je stvorio svet. Zbog toga mi simbolično nalažemo badnjak i simbolizujemo tu vatru koja treba da zagreje naša srca i ispuni nas ljubavlju prema Gospodu i bližnjima. Hristos se rodi, vaistinu se rodi”, rekao je Golubović.

Badnji dan najavljuje jedan od najvećih hrišćanskih praznika Božić. On predstavlja poslednji i najstroži dan božićnog posta, a ujedno predstavlja i veliku sreću jer je to dan pre Hristovog rođenja.
” alt=”” />

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close