KulturaVestiZaječar info

SUSRET TORLAKA U BELOGRADČIKU

Zavičajno društvo Timočana-Torlaka iz Minićeva i Torlačko društvo „Ždrepče“ iz Belogradčika u Bugarskoj aktivno sarađuju od 2006. godine i predstavljaju jedan od značajnih faktora prekgranične srpsko-bugarske saradnje u istočnoj Srbiji. Do sada se saradnja manifestovala na različite načine, ali osnovni i ustaljeni vid je gostovanje delegacija jedanput godišnje jednih kod drugih. Zavičajno društvo Timočana-Torlaka svake godine u martu ili aprilu mesecu organizuje u nekom od timočko-torlačkih sela manifestaciju „Torlačko veče“ (večernja zabava uz trpezu, muziku i veselje), koja je povod i za celodnevno gostovanje delegacije Torlačkog društva „Ždrepče“ i zajednički obilazak institucija i znamenitosti timočko-torlačkog kraja. Isto tako, Torlačko društvo „Ždrepče“ svake godine u novembru ili decembru organizuje u Belogradčiku svoju manifestaciju „Susret Torlaka“ (takođe večernja zabava uz trpezu, muziku i veselje), koja je povod za, takođe celodnevno, gostovanje delegacije Zavičajnog društva Timočana-Torlaka i obilazak institucija i znamenitosti u Belogradčiku i okolini.

Ove, 2019, godine „Susret Torlaka“ u Belogradčiku održan je u subotu 7. decembra. Delegaciju Zavičajnog društva Timočana-Torlaka iz Minićeva, koju je predvodio predsednik Društva dr Dejan Krstić, činili su članovi ovog udruženja iz Malog Izvora, Jakovca i Zaječara. Delegaciju su u belogradčičkom selu Salaš u prepodnevnim časovima primili predsednik udruženja Torlačkog društva „Ždrepče“ LJubomir Veselinov i kmetica (predsednica) ovog Salaša Rumjana Aleksieva sa saradnicima. Gosti su u pratnji domaćina posetili seosku crkvu i etnografsku izložbu u seoskom Čitalištu (Domu kulture), a zatim je druženje nastavljeno u prostorijama ove institucije uz trpezu, u prijatnoj prijateljskoj atmosferi i uz razmenu poklona. Potom je delegacija Zavičajnog društva posetila stalnu postavku Istorijskog muzeja u Belogradčiku, a zatim su neki članovi nastavili obilazak Belogradčika, a neki posetili svoje prijatelje u ovom gradiću.

U večernjim časovima dvanaestočlana delegacija iz Srbije prisustvovala je manifestaciji „Susret Torlaka“, koja je ove godine okupila oko 150 ljudi, uglavnom Torlaka iz severozapadne Bugarske, a osim zvanične delegacije Zavičajnog društva Timočana-Torlaka, bilo je i nekoliko ljudi iz okoline Knjaževca koji su tu došli u sopstvenom aranžmanu. Među učesnicima su bili i članovi opštinskih rukovodstava opština Belogradčik, Čuprenje i Čiprovci, čije se stanovništvo identifikuje sa regionalnim nazivom Torlaci. Posle okupljanja, prisutnima su se, uz razmenu poklona, obratili predsednici oba udruženja, a zatim se zabava, uz prebogatu trpezu i uz muziku i igru, u izuzetno veseloj atmosferi, odvijala do kasno u noć.

dr Dejan Krstić

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button