VestiZaječar info

Savet za zdravlje grada Zaječara: Cilj unapređenje zdravlja i zdravstvenog sistema na nivou grada -Sednica do kraja meseca

U Zaječaru je krajem jula konstituisan novi saziv Saveta za zdravlje grada Zaječara. Savet u narednom periodu očekuje donošenje brojnih odluka, a glavni zadaci Saveta, između ostalog su, sprovođenje mera iz oblasti zaštite prava pacijenata, sprovođenje zdravstvene zaštite od interesa za građane Zaječara, kao i vršenje drugih zadataka u cilju unapređenja zdravlja i zdravstvenog sistema na nivou grada.

Prema rečima predsednika Saveta, doktora Miljana Jovića, Savet ima osam članova, a osim predstavnika lokalne samouprave, čine ga i predstavnici udruženja građana iz reda pacijenata, zdravstvenih ustanova sa teritorije jedinice lokalne smouprave, kao i nadležne filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.  Savet će, prema Jovićevim rečima, u narednom periodu raditi na identifikaciji problema u oblasti zdravstva, izradi plana, a zatim i primeni plana u rešenju problema.

“Od 2013. godine postojanje Saveta za zdravlje je zakonska obaveza svih gradova i opština. Krajem jula nastavio je sa radom Savet za zdravlje grada Zaječara, ali u novom sazivu. Kada kažemo Savet za zdravlje, ne mislimo na zdravlje pojedinaca jer si njima bave lekari u svakodnevnom radu. Savet za zdravlje ima jednu savetodavnu ulogu i bavi se svim aspektima zdravlja, ne samo ličnog zdravlja, već obuhvata na primer i kontrolu vode, vazduha, kontrolu buke, proble pasa lutalica, dakle svim onim problemima koji “opterećuju” sve građane. Savet nastoji da identifikuje probleme, da napravi planove i da te planove ugradi u rad celokupne zajednice. Na nerednom sastanku ćemo moći da sagledamo kakvo je stanja što se tiče zdravlja, Zavod za javno zdravlje “Timok” će na sledećem sastanku doneti kompleksnu informaciju koja će oslikati stanje zdravlja u našem gradu. Mi imamo dobru vezu sa Stalnom konferencijom gradova i opština, koji je zapravo jedan koordinator svih tih aktivnosti na državnom nivou. Planiramo i jednu radionicu koja će nas usmeriti u željenom smeru”, istakao je Jović.

Jović se osvrnuo i na probleme sa kojima se suočavaju svi zdravstveni centri u Srbiji, pa i zaječarski Zdravstveni centar.

“Rak rana Zdravstvenog centra Zaječar nije ništa drugačija od problema sa kojim se suočava zdravstvo u celoj Srbiji, a to je nedostatak kadrova. Znamo u kakvoj zemlji živimo i koliko smo, uslovno rečeno bogati, tako da to u mnogome diktira i broj kadrova. Još veći problem je odliv mlade radne snage, i to je veliki problem. Što se tiče opreme u Zdravtsvenom centru, situacija je dobra, početkom leta smo realizovali jednu donaciju, a biće ih još tokom ove godine”, rekao je Jović.

Sednica Saveta za zdravlje grada Zaječara, prema rečima nadležnih, biće održana do kraja ovog meseca, na kojoj će se, između ostalog, razgovarati o svim aktuelnim problemima u zdravstvu.

Savet za zdravlje grada Zaječara čine: Biljana Bubanja i Marija Marković, predstavnice lokalne samouprave, Branislav Andrejević i Suzana Krstić, predstavnici udruženja građana iz reda pacijenata, doktor Ljubiša Narodović i doktor Miljan Jović, predstavnici Zdravstvenog centra u Zaječaru, doktorka Dijana Miljković, predstavnica Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru i Gordana Vukić, predstavnica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Filijale za Zaječarski okrug.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close