VestiZaječar info

ŠANSA ZA RAZMENU ISKUSTAVA: Počela Zimska škola za poljoprivrednike

Zimska škola za poljoprivredne proizvođače, 11. po redu, počela je danas u zaječarskoj Komori, u organizaciji Poljoprivredno-stručne i savetodavne službe “Agroznanje” Zaječar. Ove godine je, prema rečima organizatora, poseban akcenat stavljen na edukaciju pčelara, kojima su ovakva predavanja od velike važnosti. 

“Ovakva predavanja bi trebalo održavati malo češće, pogotovo u zimskom periodu jer su pčelari tokom leta zauzeti pčelama. Predavanja zaslužuju posebnu pažnju jer ima dosta mladih pčelara koji su zaista needukovani. Uvek ima nešto novo, moraju da se prate promene u samom pčelarenju, javljaju se nove bolesti, zaista treba stalno raditi. Dosta smo aktivni što se tiče saradnje sa Gradskom upravom, savetodavnim službama, posećujemo sajmove, i zaista radimo na edukaciji”, istakao je Miodrag Ristić iz Društva pčelara Grljan koji postoji već deset godina i broji oko 60 članova iz sela i okoline.

Istog mišljenja je i Nenad Žikić, predsednik Društva pčelara “Timok”. Kako kaže, ova godina je bila pogodna za pčelare, bolja nego prethodne dve.

“Edukacija pčelara je itekako bitna, uvek ima nešto što može da se čuje. Onaj ko želi ozbiljno da se bavi pčelarstvom, mora stručno da se usavršava jer toliko ima novina, da se svakodnevno može čuti nešto novo i naučiti. Ova godina je bila relativno dobra za pčelare, bagremova paša je bila bolja nego prethodne dve godine”, rekao je Žikić.

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači su, između ostalog, prvog dana seminara mogli da čuju i o tretmanu protiv varoe, diverzifikaciji  – dodatnim prihodima na gazdinstvu, programu za mlade poljoprivrednike, unapređenju proizvodnje mleka i mesa u cilju povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava, značaju interesnog udruživanja, osiguranju u poljoprivredi. Prema rečima Slavice Dželatović, direktorke PSSS Zaječar “Agroznanje”, očekuje se objavljivanje javnog poziva preko mere IPARD.

“Očekuje se objavljivanje javnog poziva preko mera IPARD u sektoru vezan za seoski turizam, pa pozivamo sve zainteresovane proizvođače koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i koji u budućnosti imaju ideju ili želju da se bave seoskim turizmom da nam se obrate, kako bi smo ih na neke početne korake uputili. Osiguranje je takođe veoma bitna tema, pa smo i tome posvetili pažnju, takođe i proizvodnji mleka. Možda poljoprivredni proizvođači nisu toliko zainteresovani za ovaj vid edukacije jer su izgubili volju zbog trenutnog stanja, kretanja cena na tržištu, teško se dolazi do plasmana proizvoda, međutim, ako žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, moraju da prate novine, zakonske propise. Pozivam sve poljoprivredne porizvođače da nam se obrate za bilo koji vid pomoći”, rekla je Dželatović.

Zimska škola za poljoprivredne proizvođače biće nastavlja sutra u Boljevcu, u 10.00 sati, u sali lokalne samouprave, dokn će u sredu 25. decembra seminar biti nastavljen u zaječarskoj Komori.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close