VestiZaječar info

Zaječar: PODSTICAJI ZA 19 VOĆARA

U Gradskoj upravi u Zaječaru danas su potpisani ugovori o dodeli podsticaja u oblasti voćarstva. 19 voćara potpisalo je ugovore sa Gradom, a prema rečima nadležnih, ukupan iznos sredstava izdvojen u okviru projekta je 1,6 miliona dinara. 

Grad Zaječar je ove godine potpisao 160 ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima, u vrednosti od blizu 12 miliona dinara, što je za 25 odsto više sredstava u odnosu na prošlu godinu. Prema rečima nadležnih, Grad će i u narednoj godini izdvojiti značajna sredstva za poljoprivredne proizvođače, kako bi se poljoprivredna proizvodnja na ovom području znatno poboljšala, ali i podstakla mlade ljude da se okrenu takvoj vrsti proizvodnje.

“Mi ćemo i u narednoj godini povećati sredstva u budžetu za izdvajanje za poljoprivredu. Doduše, to nikada nisu dovoljna sredstva, i treba da se izdvaja za poljoprivredu kako bi se ona što više razvila na ovom području. Mi svake godine povećavamo sredstva za poljoprivredu i budžet se, u ovoj godini, u toj oblasti ostvario u maksimalnom iznosu”, rekla je zamenica gradonačelnika grada Zaječara Marina Milić.

U ovoj godini je za one koji su se opredelili da se bave voćarstvom i konkurišu za podsticaje, izdvojeno preko 6 miliona dinara, što je najveći iznos sredstava koji je u poslednje tri godine izdvojen iz budžeta grada Zaječara.

“Očekivali smo veći broj prijava za voćarstvo, ali se nekako taj broj prelio u prethodni konkurs koji je bio za mehanizaciju i opremu za navodnjavanje u voćarskoj proizvodnji, koji je završen avgusta meseca. Mi smo ove godine ukupo izdvojili za voćarstvo preko 6 miliona dinara, i moram da kažem da  je ove godine to maksimum, u odnosu na prethodne dve godine. Ovim konkursom učestvovali smo sa 70 odsto od iznosa računa za sertifikovane sadnice, ili do maksimuma od 140 hiljada dinara po korisniku. Kupili smo, zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima, blizu 1.000 sadnica oraha, čak 5.800 sadnica dunja, 2.000 sadnica višnje i 2.100 šljive”, ekla je Vesna Stanković, član Gradskog veća zadužena za poljoprivredu i dodala:

“Kada rezimirimo trogodišnji poljoprivredni  period, mogu da zaključim da smo mi u tom periodu za poljoprivredu izdvojili blizu 27,5 miliona dinara. Ove godine smo 25 odsto sredstava izdvojili više u odnosu na 2018. godinu ili, ako uporedimo 2017. godinu i ovu, to je čak 80 odsto sredstava više nego 2017. godine. Govorimo o realizovanim sredstvima. To pokazuje da raste poverenje poljoprivrednika u Grad, koji je kao jedan stateški partner poljoprivrednika. Nadam se da će u narednom periodu broj poljoprivrednih proizvođača rasti i da će se poljoprivredna proizvodnja na ovom području još više poboljšati”.

Stanković je napomenula da je u 2017. godini u oblasti voćarstva, iz budžeta Grada izvodjeno 2,5 miliona dinara, u 2018. godini izdvojeno 5,7 , dok je u ovoj godini izdvojeno 6,1 milion dinara.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button