Zaječar info

OGNJENOVIĆ UGOVORIO 5% ZA ZAJEČAR OD VETROPARKA -Prihod grada do 100 miliona evra (AUDIO)

Sto miliona evra vredna je investicija izgradnje vetroparka na Vrškoj čuki. Predugovor danas su u Zaječaru potpisali gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović i direktor konzorcijuma „Vision Group Balcan – Vision Sword“.

Prema rečima Ognjenovića na Vrškoj čuki naredne dve godine, investiraće se u vetro parkove
Vrška čuka 1 i 2. U ovim vetroparkovima biće primenjena Hyundai tehnologija.

„Najbitnije je da smo mi potpisali predugovor koji predviđa da će grad imati dobit pet posto od bruto prihoda“, kaže Ognjenović i dodaje:
„Praksa u Evropi je da grad dobija od 3 do 7 posto, mi smo do sada obavili više razgovora u vezi vetroparkova, ali nismo mogli da nađemo zajednički jezik, jer moje pitanje uvek je bilo -Šta ima grad od toga? Pojedini su se pravili da ne znaju šta ja pitam i govorili da niko u Srbiji nije tražio nikakav procenat za grad. Negotin je npr. ugovorio jedan posto od bruto prihoda, mi smo sada prvi u Srbiji koji će dobiti pet posto“.

Snaga vetrogeneratora biće 60 MW. U prvoj fazi će vetreogeneratori biti 36 MW, od kojih će grad na godišnjem nivou od proizvodene eletrične energije imati prihod od oko 500 hiljada evra.


Da bi vetropark mogao da se gradi konzorcijum Vision Group Balcan – Vision Sword“ mora dobiti kvote od Ministarstva energetike, nakon toga slede pripremni radovi,kao što je postavljanje ogromnih betonskih stopa i izgradnja trafo stanice na Vrškoj čuki.

„Da izgradnja vetroparka predstavlja izuzetno važnu investiciju govori činjenica da će grad, ako sledeće godine vetrogeneratori dobiju kvotu do 60 MW, imati dobit od 800 hiljada do milion evra na godišnjem nivou. Time bi smo rešili problem i gradske rasvete i indirektnih korisnika, što bi značilo da više nećemo imati problema oko plaćanja električne energije“, kaže Ognjenović.

Inače, ista korporacija zainteresovana je i za izgradnju regionalne deponije Halovo.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button