VestiZaječar info

NEPOVOLJNA GODINA ZA VIŠNJARE U ZAJEČARSKOM OKRUGU -BERBA U OTEŽANIM USLOVIMA, SMANJEN KVALITET PLODOVA, NIŽA CENA

Berba višnje u Zaječarskom okrugu se polako privodi kraju, i mogu se izvući prvi zaključci o prinosu, kvalitetu i na kraju o prihodu voćara. Stručnjaci iz zaječarskog ,,Agroznanja’’ kažu da je berba obavljena po jako teškim uslovima, da su padavine prekidale berbu u nekoliko navrata, da je smanjen kvalitet plodova zbog toga, kao i da je u pojedinim područjima grad naneo velike štete u zasadima.

-Ova godina je bila veoma specifična u pogledu padavina i temperature. Početak godine obilovao je padavinama, u vreme cvetanja višnje je bila izuzetno visoka temperatura i oplodnja je bila loša pa je bilo izraženo opadanje plodova. Nakon toga je usledio period sa izuzetno visokim temperaturama u periodu nalivanja plodova i to je prouzrokovalo da su plodovi ostali sitniji u odnosu na prosečne godine, naročito u starijim zasadima koji su poneli veći rod u odnosu na mlade zasade. U vreme berbe je bilo čestih padavina koje su prouzrokovale prekidanje berbe, kao i pucanje i kvarenje plodova na stablu. Svi ovi činioci su objedinjeni prouzrokavali drastično smanjenje kvaliteta plodova od kojih je veliki procenat završio kao druga klasa, kaže Mihajlo Žikić, diplomirani inžinjer voćarstva i vinogradarstva u Poljoprivredno stručnoj savetodavnoj službi ,,Agroznanje’’

Proizvođači su razočarani cenom, kvalitetom i prinosom, ali to ne sme da utiče na dalju obradu i negu voćnjaka.

-Višnja sada ulazi u fazu diferenciranja cvetnih pupoljaka, tačnije sada kreće prva faza formiranja roda za narednu godinu. Ukoliko se sada ne odrade agrotehničke mere koje su bitne za ovaj proces, smanjiće se rod za narednu godinu, koja će možda biti bolja u odnosu na ovu po ceni, prinosu, uslovima i drugom.
Pod ovim merama se prvenstveno misli na uklanjanje polomljenih grana u berbi, zatim obradi zemljišta u cilju kontrole korova i zatvaranja pukotina u zemljištu a zbog smanjenja gubitaka vode. Takođe u ovom periodu treba odraditi zaštitu protiv kukumicesa, grinja i žilogriza i uz to folijarnu prihranu višnje fosfornim đubrivima, a u zavisnosti od klimatskih uslova može se izvršiti i prihrana azotnim đubrivima.
Sve ove mere su jako bitne ukoliko želimo da se naredne godine ostvari prinos i kvalitet koji će
zadovoljiti kako proizvođače, tako i otkupljivače, savetuje Žikić.

 

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button