BoljevacBorHronikaKladovoKnjaževacMajdanpekNegotinSokobanjaVestiZaječar info

Nakon proglašenja epidemije afričke kuge svinja na teritoriji svih lovišta na području Kladova i zone visokog rizika u delovima lovišta u Negotinu, Majdanpeku i Boru ZASEDAO ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE ZAJEČARSKOG OKRUGA

PAUNOVIĆ: NA PODRUČJU ZAJEČARSKOG OKRUGA NEMA AFRIČKE KUGE SVINJA 

Nakon što je Uprava za veterinu proglasila epidemiju afričke kuge svinja na teritoriji svih lovišta opštine Kladovo, a delove lovišta u Negotinu, Majdanpeku i Boru proglasila za područje visokog rizika, u Zaječaru je danas održana sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga i Štaba za vanredne situacije, na kojoj je rečeno da za sada nema registrovanih slučajeva afričke kuge svinja na području Zaječarskog upravnog okruga, ali da će se situacija pratiti i u narednom periodu i da će sve relevantne institucije biti uključene u rešavanje tog problema, ukoliko dođe do pojave epidemije. 

Na području Zaječarskog upravnog okruga nema registrovanih slučajeva afričke kuga svinja, rečeno je danas na sastanku saveta Zaječarskog upravnog okruga i Štaba za vanredne situacije. Prema rečima Vladana Paunovića, načelnika Zaječarskog okruga, na području okruga za sada nema mesta bojazni od afričke kuge svinja, ali će sve relevantne institucije biti u pripravnosti.

“Na području Zaječarskog upravnog okruga, slobodno možemo reći, da za sada nema registrovanih slučajeva afričke kuge svinja, tako da svi oni koji se bave uzgojem, mogu biti bezbrižni. Situaciju ćemo pratiti, a ovo je bila prava prilika da pažnju i koncentraciju lokalnih samouprava, Saveta okruga, ali i Štaba za vanredne situacije podignemo na jedan viši nivo, da još jednom analiziramo sve ono o čemu smo pričali proteklih godinu dana, a u vezi funkcionisanja svih institucija, svih segmenata u slučaju pojave takve bolesti. Počev od Saveta okruga, lokalnih samouprava, Štaba za vanredne situacije, lokalnih komunalnih preduzeća i pojedinaca, do Republičke veterinarske inspekcije i veterinarskih službi, svi su uključeni i upoznati maksimalno sa problemom, posebno građani u seoskim područijma. Oni su dosta dobro edukovani, to će biti nastavljeno i dalje, kako bi znali da se ponašaju u novonastaloj situaciji, ukoliko se tako nešto i dogodi”, istakao je Paunović.

Prema rečima Milijane Nešković, epizootiologa Veterinarsko-specijalističkog instituta u Zaječaru dosta faktora je uticalo na pojavu Afričke kuge svinja, ali će biti primenjene sve mere kako se bolest ne bi proširila i na ostale delove Srbije.

“Nepovoljna epizootiološka situacija u susednoj Rumuniji i Bugarskoj, u pogledu Afričke kuge svinja, takođe i migracije divljih svinja u ovom periodu su uticale na pojavu bolesti kod divljih svinja na teritoriji opštine Kladovo. Nakon pojave prvih slučajeva u lovištima, Uprava za veterinu je donela rešenje i propisala konkretne mere koje će se sprovesti u zaraženom području, kao i u području visokog rizika. Naš osnovni zadatak u narednom periodu jeste da zajedno sa lovačkim organizacijama i veterinarskom inspekcijom sprovedemo mere, stvorimo jednu zonu, i praktično onemogućimo dalje širenje bolesti na ostale delove Srbije”, rekla je Nešković i dodala:

“Mere u zaraženoj zoni su sveobuhvatne i odnose se prvenstveno na zabranu lova u onim lovištima u kojima smo dijagnostifikovali pojavu bolesti. Takođe, mere se odnose i na zabranu prometa, dozvoljena su samo dijagnostička ispitivanja životinja koje su odstreljene u sanitarnom odstrelu, samo životinja koje je odstrelila stručna služba lovišta. Postoje i mnoge druge mere koje se primenjuju u takvim situacijama”.

Podsetimo, afrička kuga svinja potvrđena je najpre kod divlje svinje čiji je leš 3. januara pronađen u ataru Tekije na mestu zvanom „Topolov breg“, ali i kod divlje svinje koja je pronađena 8. janaura u ataru sela Kupuzište, između ovog kladovskog sela, Brze Palanke i susednog negotinskog sela Urovica. Nakon toga, evidentirani su i slučajevi Afričke kuge svinja u selima oko Dimitrovgrada.

Rešenjem Uprave za veterinu, 13. januara ove godine, područje i delovi lovišta „Ključ“ i „Živica“ na teritoriji  Kladova, lovišta „Miroč – Štrbac“ na delovima teritorija opština Kladovo, Majdanpek i Negotin, kao i delovi lovišta „Nacionalni park Đerdap“ i „Todorova reka“ na teritoriji opštine Majdanpek i „Negotinska krajina“ na delu teritorije opštine Negotin, proglašeni su zaraženim (inficiranim) područijem zarazne bolesti “Afrička kuga svinja” kod divljih svinja.

Takođe, područje i delovi lovišta „NP Đerdap“, „Todorova reka“ i „Negotinska Krajina“, kao i lovište „Vratna“, koji se nalaze izvan područja koje je proglašeno zaraženim (inficiranim) područjem, kao i lovište „Deli Jovan“ koje je ustanovljeno na delovima teritorija opština Negotin, Bor i Zaječar, proglašeni su područijem visokog rizika (zaštitno područje intenzivnog lova).

Afrička kuga svinja je specifična bolest, koja nije eksplozivna kao klasična kuga svinja. Period inkubacije je 40 dana, pa se praktično nikada ne zna na kojem delu teritorije će se pojaviti. Samo prošlog meseca u svetu, uključujući i Evropu, prijavljeno je na desetine hiljada novih žarišta. Istočna Evropa je posebno pogođena ovim virusom protiv kojeg ne postoji lek, osim eutanazije svakog grla koje je zaraženo, bilo u kontaktu sa zaraženim svinjama ili ukoliko postoji druga sumnja na prisustvo virusa.


Foto: Pixabay

Mere za zaštitu od AKS

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close