KulturaVestiZaječar info

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA ODOBRILO REALIZACIJU DVA PROJEKTA VREDNA 3,1 MILIONA DINARA -DVORIŠTE ZAJEČARSKE BIBLIOTEKE DOBIJA LEPŠI IZGLED

Matična biblioteka ,,Svetozar Marković” iz Zaječara konkurisala je kod Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije sa tri projekta, a realizacija dva je već izvesna. Vrednost ova dva projekta koja će Biblioteka raditi je je 3,1 miliona dinara. Prvi projekat je automatizacija bibliotečkog poslovanja u ograncima Matične biblioteke u vrednosti 590 hiljada dinara. U okviru njega biće pojačan rad u ograncima. Drugi projekat se tiče izvođenja radova na tekućem održavanju i tim sredstvima će biti sređeno dvorište, toaleti, biće urađena nova vodovodna i elektro instalacija, ispucali beton biće zamenjen novim. Vrednost radova je 2,5 miliona dinara. Rezultati za treći projekat se tek očekuju. Do kraja maja meseca je otkup knjiga, a Biblioteka je ove godine bila izdavač nekoliko monografskih publikacija od kojih su dve poslate na otkup, pa su očekivanja pozitivna. One se tiču stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Biblioteka je konkurisala i projektom kod jedne privatne kompanije, što bi ako prođe to bio i četvrti projekat.

-Dvorište je rađeno 1975, odnosno 1978. godine, kada je otkriven spomenik Svetozaru Markoviću, po kome naša Biblioteka i nosi ime, i kada je otvoreno Dečije odeljenje. Ono je nekoliko puta prekopavano zbog zamene  instalacija pa je betonska konstrukcija počela da propada. Mi smo jedna od najstarijih ustanova u Zaječaru ali i nastarijih biblioteka u Srbiji jer smo osnovani 1866. godine pa smatramo da treba da sačuvamo  kulturno nasleđe koje je nama dato na čuvanje. Prilikom izrade projekta na tekućem održavanju morali smo da konsultujemo Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša, jer velika i mala zgrada kao i dvorište čine spomenički objekat pa će se projekat realizovati po njihovim smernicama. Sve će biti identično kao i sada, osim što će biti stavljen nov mobilijar. Teraco na betonu moraće da se sačuva i da se uklopi u radove, a takvih ih na betonu u dvorištu ima ukupno tri. Dvorište Biblioteke dobiće neko novo ruho. Svi mi ovde zaposleni ponosni smo što radimo na očuvanju kulturnog nasleđa za buduće generacije. Meni je drago da je Ministarstvo prepoznalo značaj ovih projekata. I Grad ima razumevanja za ono što radimo u skladu svojih mogućnosti, kaže direktor ove ustanove Boban Đorđević.

Ovim projektima neće biti sav posao zaokružen. Biblioteka je građena od 1935. do 1938. godine. Velika zgrada je stara 84 godine i zub vremena radi svoje što se vidi i na fasadi, ali to je izuzetno skup zahvat jer bi teraca morala da se privede onom ranijem stanju. Električne instalacije treba srediti u obadve zgrade Biblioteke, kao i spoljni zid na Dečijem odeljenju.

-Projektima koje smo dobili rešićemo neke probleme za neki duži vremenski period. Biće to na čast ne samo nama koji ovde radimo već i građanstvu. Zaječarci će videti promenu već pri kraju leta ili početkom jeseni. Čim se ispoštuju sve procedure radovi će početi, dodaje direktor Đorđević.

U zaječarskoj Biblioteci, sa isturenim odeljenjima u Velikom Izvoru i naselju Kotlujevac, je zaposleno 25 ljudi, uglavnom sa visokom stručnom spremom. Po zadnjoj reviziji, koja je rađena 31. 12.2018. godine, Biblioteka je imala oko 103 hiljade bibliotečkih jedinica. Biblioteka je matična i pokriva područje Zaječara, Boljevca, Knjaževca i Sokobanje.

-Mi se nadamo da ćemo ove godine dobiti i novac za kupovinu jednog pristojnog broja publikacija. Prošle godine nismo kupovali knjige ali jesmo 2017. kada smo kupili knjige za negde oko 500 hiljada dinara, kaže direktor.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close