DruštvoVestiZaječar info

Mikrobitovima do lakšeg programiranja: Osnovna škola “Hajduk Veljko” učesnik projekta “Škola za 21. vek”

Učenici viših razreda i profesori Osnovne škole “Hajduk Veljko” u Zaječaru učesnici su velikog programa “Škola za 21. vek” koji realizuje British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Cilj ovog programa je da milion učenika uzrasta 10-15 godina širom sveta, stekne veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema. U okviru tog programa, u školi “Hajduk Veljko” realizovan je projekat “Zauzmi stav, ostani zdrav”, koji je baziran na izgradnji zdravih navika, kod učenika.

Prema rečima Vanje Jonović, profesorke srpskog jezika, projekat podrazumeva uvođenje kritičkog mišljenja u nastavni proces, digitalno opismenjavanje učenika i početno programiranje korišćenjem mikrobitova.

“Sam cilj našeg projekta je građenje zdravih navika kod učenika, razvoj kritičkog mišljenja u smislu dečije odgovornosti za sopstveno zdravlje, fizički izgled, kontrolu nad sopstvenim životom. U projektu je učestvovala čitava naša škola, svi nastavnici i učestvovali i u različitim radionicama u okviru projekta, kao što su: sport kroz vekove – razvoj sporta, zdrave navike u ishrani u Velikoj Britaniji, piramida ishrane, logo za projekat i reklamni pano, merenje visine, težine i izračunavanje bodi mas indeksa”, rekla je Jotović.

U okviru projekta učenici su sticali znanja početnog programiranja korišćenjem mikrobitova.

“Mikrobit je džepni računar, njegova uloga je da na što lakši način uvede decu u digitalnu pismenost. Poenta je da preko jedne aplikacije koja se nalazi na sajtu, preko blokova dođu do određenih rešenja i programiraju mikrobitove. Mikrobit je bio isprogramiran preko računara, preneli smo to na čip, i učenici su morali da povežu bateriju i stave u patiku, kao i senzor koji reaguje na kretanje, koji je brojao korake učenika, objasnio je Dragan Cvetković, profesor tehnike i tehnologije.

Dobijeni podaci iskorišćeni su kako bi se ustanovio stepen kulture ishrane i izgrađenih zdravih navika učenika.

“Sam mikrobit je merio korake učenicima od kuće do škole, tokom dnevnih aktivnosti, i oni su dnevno pravili od 8.000 do 10.000 koraka. Kada je projekat završen, ponovo je bilo merenje svih relevantnih podataka i došli smo do zaključka da su učenici i pre projekta imali neku izgrađenu kulturu ishrane, i izgrađene zdrave navike, ali su oni po završetku projekta razvili jaču svest o onome što su već spontano primenjivali”, dodaje Vanja Jonović.

Učenici škole su ovaj projekat odlično prihvatili, a sa raznih radionica koje su realizovane u okviru projekta, proistekle su brojne kreativne ideje.

“Mi smo na jednoj od radionica konstruisali strmu ravan, tako što smo je stavili na ravnu podlogu, odnosno klupu, na nju smo sa prednje i zadnje strane stavili aluminijumsku foliju koju smo zalepili trakom. Preko folije smo stavili “krokodilke” i povezali sa mikrobitom, koji nam je koristio da izračunamo precizno vreme kretanja klikera koji smo spuštali na strmu ravan”, objašnjava Nina Mušatović, učenica VII-3 škole “Hajduk Veljko”.

Prema rečima direktorke škole “Hajduk Veljko”, glavni cilj projekta „Škole za 21. vek“ je da se škole upoznaju sa inovativnom metodikom nastave, kako bi se unapredile digitalne veštine mladih, veštine rešavanja problema i kritičkog razmišljanja, koje su učenicima neophodne za uspešnu karijeru na radnom mestu ili za nastavak obrazovanja.

“Kroz ovaj projekat škole u Srbiji, uključujući i našu, dobile su mikrobitove, male džepne kompijutere, putem kojih se može kodirati. Ovi uređaji imaju svrhu da inspirišu mlade ljude da budu kreativni u korišćenju digitanih tehnologija i da razviju osnovne veštine u nauci, tehnologiji i inženjerstvu. Mi smo to zaista sve uspešno realizovali, od formiranja projektnog tima do konačnih rezultata”, navodi direktorka Suzana Krstić.

U finalnoj fazi projekta organizovana je izložba radova, gde su učenici prezentovali svoja postignuća ostalim učenicima koji nisu bili učesnici projekta.


Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close