VestiZaječar info

Lokalne samouprave traže sredstva da same čiste puteve

Danas je u Zaječarskom upravnom okrugu održan sastanak radi postizanja konkretnih dogovora oko zimskog održavanja pojedinih deonica državnih puteva drugog reda.

Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, Javnog preduzeća Putevi Srbije i Štrabaga iz Zaječara. Zaključak je da građani moraju da imaju čiste puteve kako bi svoje potrebe obavljali bez ikakvih problema.
-Postoji podela kategorija puteva na prvu, drugu i treću, ali ne postoji podela građana na kategorije, što znači da građani tokom zime moraju imati prohodne putne pravce. Ono što je evidentno je da je bilo problema u komunikaciji između Puteva Srbije i lokalnih samouprava, odnosno preduzeća koja su taj posao obavljala na lokalu. Tih problema ne sme biti. Najjača zimska sezona traje deset do 15 dana i u tom periodu ta komunikacija mora biti mnogo kvalitetnija i mnogo čvršća kako bi putni pravci bili blagovremeno očišćeni, rekao je načelnik Zaječarskog okruga Vladan Paunović.

Na sastanku se razgovaralo o dugoročnom rešavanju ovog problema. Prema rečima Paunovića i Srbija Putevi moraju predvideti na godišnjem planu da lokalne samouprave dobiju deo sredstava, kada su u pitanju prioriteti prvog reda za lokalne samouprave, odnosno drugog B reda za Srbija puteve kako bi lokalne samouprave same realizovale čišćenje puteva i kako bi to održavanje bilo mnogo kvalitetnije.

Nebojša Marjanović, predsednik Opštine Boljevac istakao je ovom prilikom da je mnogo više očekivao od ovog sastanka, jer je tema bila vrlo važna – zimsko održavanje puteva u lokalnim sredinama.
-Naše opštine su velike po površini, razuđene, mnogo sela i mnogo zaseoka. U zimskom periodu svi naši sugrađani moraju da imaju prohodnost do sedišta opštine, do institucija koje su im jako važne kao što su zdravstvene ustanove i drugo. Model koji već dugi niz godina postoji u održavanju puteva, naročito zimskom, za mene je prilično problematičan i neprihvatljiv, rekao je Marjanović.
Njegova očekivanja su bila da se na ovom sastanku napravi neki iskorak, tačnije neki primereniji model, koji bi omogućavao da prioriteti budu podjednaki za sve.
-Čini mi se da ovaj model podrazumeva i neki stepen diskriminacije, gde zaseosi i neka sela moraju da čekaju treći stepen prioriteta, a putevi prvoga reda su prvi prioritet. Postojeći model smo morali da zadržimo, iako je bila dobra volja načelnika Okruga i nas i lokalne samouprave da pokušamo da uputimo zahtev Ministarstvu ili Vladi, koja je usvojila ovaj model. Prema njemu naša sela moraju dugo da čekaju da se uspostavi stabilnost na održavanju prvih prioriteta da bi oni po trećem prioritetu dobili uslugu mehanizacije i drugo, dodao je Marjanović.

U ovom trenutku nema uslova da se promeni model koji je Vlada Srbije usvojila, ali je na jučerašnjem sastanku dogovoreno da međusobna komunikacija bude bolja, između svih nadležnih institucija koje su važne za održavanje, od lokalne samouprave preko predstavnika JP Putevi Srbije do izvođača Štrabag, čije je sedište u zaječaru. Na sastanku je dogovorena da kada budu snažne padavine, koje ugrožavaju saobraćajnu komunikaciju sa selima, lokalne samouprave mogu da alarmiraju, ukoliko procene da je situacija ozbiljna
-Nadam se da će tada biti promenjen i taj stepen prioriteta, iako on nije zapisan u planu i programu kog oni moraju da se drže. Boljevac je spreman za zimsku sezonu, mi se svake godine spremamo da podrška JP Putevi Srbije izostane. Mi moramo svakog trenutka da reagujemo, da naše sugrađane unimo bezbednim, odnosno da svako naše selo i zaseok imaju komunikaciju. Da bismo mi to učinili mi istog momenta moramo da čistimo i državne puteve drugog reda, koji su u manet, po odluci Vlade dati Putevima Srbije. Moramo prvo da očistimo te puteve da bismo doprli do naših lokalnih puteva, istakao je Marjanović.
Na ovaj način se pravi trošak u lokalnim budžetima, a on može ozbiljno uticati na budžet i da ozbiljno remeti planove i programe. Predstavnici lokalnih samoprava istakli su i druge probleme u zimskom održavanju puteva i očekuju neki primereniji model, ali će verovatno predlog biti upućen nadležnom ministarstvu i Vladi Srbije, sa idejom da se makar budžet za narednu godinu za zimsko održavanje puteva predvidi lokalnim samoupravama. Deo novca za održavanje tada bi išao lokalnim budžetima i taj stepen prioriteta bio bi usaglašen, a sela bi mogla da dobiju uslugu po prvom stepenu prioriteta.
-Ovaj sadašnji model koji se primenjuje znači da će put preko Čestobrodice, ili put Paraćin – Zaječar biti u kontinuitetu održavan, sva mehanizacija će biti koncentrisana na taj putni pravac, kada je Boljevac u pitanju, ali će zato drugi putni pravci – prema Sokobanji, prema Knjaževcu, zaječarski put preko Planinice, put do Zlota biti kasnije očišćeni, za tri četiri dana, jer su treći stepen prioriteta, i neće se održavati sve dotle dok se prvi prioriteti ne očiste, istakao je Marjanović.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close