SportVestiZaječar info

Evo kako je nađeno rešenje za najstariji zaječarski klub

Pobedom protiv Midžora, u derbiju poslednjeg kola, Radnički iz Lubnice postao je prvak Zaječarske okružne lige i izborio plasman u Zonu “Istok”. Radnički je u 30 kola izvojevao 22 pobede i 3 nerešena rezultata, a pretrpeo 5 poraza. Gol razlika je još impresivnija, +61, odnosno 85 datih i 24 primljena pogotka. Lepa vest za sve, ali su poznavaoci stanja u zaječarskom fudbalu postavili pitanje da li će klub iz rudarskog sela nadomak Zaječara imati finansijske i igračke snage za ozbiljan nastup u višem rangu.

Istovremeno, najstariji zaječarski klub Timok ispao je iz istočne grupe Srpske lige sa samo 5 pobeda i 4 nerešena ishoda u 30 kola. I krajnje neizvesnom sudbinom, jer su dugovi, prema nezvaničnim informacijama, dostigli 30 miliona dinara, zvanično i još mnogo više “fantomskih” obaveza. Takva ekipa teško da može da nađe ozbiljne sponzore, a kamoli da neko isfinansira i nasleđene obaveze, pa je ozbiljno dovođen u pitanje opstanak kluba, a kamoli nastup u narednoj sezoni. Pogotovo što je zakonom zabranjeno da lokalna samouprava, ili neki drugi državni organ finansira ekipu čiji je račun blokiran.

Iako Timok nije jedini zaječarski zonaš, tu su i Kablovi sa višegodišnjim uspešnim nastupima u tom rangu takmičenja, postavilo se pitanje kako održati jednovekovnu tradiciju fudbala u gradu. Rešenje se, nekako, nametalo samo od sebe i o njemu je fudbalska čaršija pričala danima, a Rešenjem Agencije za privredne registre od 20. jula Fudbalski klub Radnički je preregistrovan u Timok 1919 i sedište mu je iz Lubnice premešteno na Gradski stadion. Time su se stvorili uslovi da se i nadalje podno Kraljevice igra i gleda zonaški fudbal pod imenom Timok, te je na neki način nastavljena tradicija pred godinu jubileja.

Treba istaći da ovo nije klasična fuzija dva kluba, jer bi se tako preneli i dugovi koji su i uzrok svemu. Nad starim Timokom biće sprovedena zakonska stečajna procedura u kojoj bi, veruje se, najzad bilo utvrđeno ko kome, šta i koliko stvarno duguje. Ozbiljni ljubitelji fudbala u gradu smatraju da će to biti prilika i da se, eventualno, utvrdi postojanje pojedinačne odgovornosti i pokrenu konkretni zakonski postupci. A ako se pokaže da je moguće sanirati potraživanja, pa se i uspe da se Timok stavi na zdrave noge, najlakše je izvršiti fuziju dva gotovo istoimena kluba i nastaviti dalje. Ovaj period ostao bi zabeležen samo kao jedna činjenica u monografiji kluba.

Ovo je zakonsko, a čini se i realno najbolje rešenje, ma koliko možda nije svima po volji. Kako su na konferenciji za novinare objasnili čelni ljudi novog Timoka, ovakvim rešenjem nije zanemaren ni fudbal u Lubnici, jer će Radnički nastaviti da na svom dosadašnjem terenu igra susrete okružne lige. Poenta svega, ističe Bora Dragićević, je da će Timok 1919 postati gradski klub koji će moći da bude finansiran sredstvima lokalne samouprave, a što je dobar osnov za budući ozbiljan rad i pronalaženje strateškog partnera i sponzora. Jer samo tako moći će da se realizuje zacrtani osmogodišnji program i Timok 1919 postane učesnik evropskih takmičenja.

R.A.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button