Zaječar info

INTERVJU:: Prof. dr Nebojša Paunković: Već sa četiri godine sam znao da ću biti lekar -Vodila me je želja da u medicini pronađem nešto novo

“Kao klinac sam još želeo da budem lekar, zahvaljujući primeru moga oca koji je bio u to vreme direktor Antituberkuloznog dispanzera u Zaječaru. Ja sam stalno išao sa njim, gledao kako prima pacijente i već u četvrtoj, petoj, godini sam bio ubeđen da ću biti lekar. Sećam se kad sam bio na drugoj godini studija, radili smo na fakultetu jednu anketu, sa pitanjem “Zašto si upisao medicinu”? Bilo je nekoliko ponuđenih odgovora: zbog primera iz literature čuvenih lekara, zbog materijalanog statusa, zbog ugleda u društvu… Ja tamo nisam video ogovor koji bih mogao da zaokružim, pa sam onda dopisao odgovor koji je glasio “želja da pronađem nešto novo u medicini”, ovako počinje svoju priču jedan od najeminentnijih stručnjaka u oblasti medicine na ovim prostorima, profesor doktor Nebojša Paunković, koji je do odlaska u penziju bio dugogodišnji rukovodilac Službe za nuklearnu medicinu, načelnik Internističke službe, i u dva mandata direktor bolnice u Zdravstvenom centru Zaječar.

O njegovom višedecenijskom radu govore i mnogobrojna priznanja: dobitnik je nagrade za životno delo za dugogodišnje vrhunske rezultate u oblasti medicine, koju mu je 6. maja 2019. godine dodelilo Srpsko lekarsko društvo, za dugogodišnje vrhunske rezultate u oblasti medicine. U oblasti naučno istraživačkog rada dao je veliki doprinos uvođenju novih metoda u izučavanju funkcije štitaste žlezde i patogenih mehanizama, kliničko – laboratorijske korelacije i razvijanje i testiranje dijagnoznih nuklearno-medicinskih metoda, a jedan je i od tvoraca smera Menadžment u zdravstvu na Fakultetu za menadžment u Zaječaru. Objavio je monografije i preko 90 naučno stručnih radova koje je prezentovao i objavio u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i Godišnje nagrada Srpskog lekarskog društva za doprinos zdravstvenoj zaštiti, zvanjа endokrinolog, od strane Jugoslovenskog udruženja endokrinologa, kao i više povelja, diploma, i zahvalnica.

“Fakultet sam završio sa 23,5 godine i počeo obavezni staž. Počeo sam na internom odeljenju da radim, i u toku rada tamo, postavilo se pitanje da li bi neko mogao da radi sa radiokativnim izotopima, odnosno kasnije u oblasti nuklearne medicine. Bio sam u Nišu kako bi stekao znanje u toj oblasti, zatim sam zaključio da treba da idem u Beograd, gde je veća institucija za nuklearnu medicinu, otišao sam u Vinču, kako bi i tamo stekao još neka nova znanja, i tako je počeo moj rad u oblasti nuklearne medicine. Glavni organ na koji je tada bila usmerena nuklearno medicinska dijagnostika, bila je štitasta žlezda. Tako je počelo i moje interesovanje za endokrionologiju. Za mene najznačajnija nagrada je prva nagrada koju sam dobio. Kao vrlo mlad lekar, nisam ni specijalista bio, dobio sam diplomu endokrinologa od Endokrinološkog saveza Jugoslavije. Oni su ljudima, koji su na osnovu njihovih kriterijuma, bili kvalitetni, dodeljivali tu diplomu. To mi je najdragocenija, jer sam bio vrlo mlad, ali su drugi ljudi procenili da meni treba dodeliti diplomu endokrinologa. Čast mi je posebna što sam postao član Akademije medicinksih nauka, to mi vrlo znači. Imam mnogo “artija” kako ja volim da kažem i svaka je na svoj način meni draga”, ističe Paunković.

U karijeri nije izostala ni nagrada ,,Milovan Antić“ za najbolji rad objavljen u inostranim časopisima, kao ni nagrade Kliničkog centra Srbije i listova ,,Viva“ i ,,Politika“ (Sunčani sat) za istraživački rad sa grupom istraživača iz oblasti tireoidologije. Nagradu “Akademik Bošnjaković” za poseban doprinos nuklearnoj medicini doktor Paunković je dobio 2018. godine. Dobitnik je društvenih priznanja, ordena rada sa zlatnim vencem, ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima, godišnje nagrade oslobođenja Zaječara.

Pored rezultata u medicini profesor Paunković je dugogodišnji humanitarni i društveni radnik. Dugogodišnji je izviđač, a za svoj rad je nagrađen najvećim priznanjem Saveza izviđača Srbije „zaslužni član“ za dugogodišnji doprinos razvoju izviđaštva. Danas je vlasnik poliklinike “Paunković” u Zaječaru, gde kako kaže, savesno obavlja poziv koji je odabrao i kome je posvetio gotovo čitav život, a mladim lekarima savetuje:

“Svaki čovek koji se bavi ovom profesijom i bilo kojom drugom, da bi bio uspešan, mora svoj posao da obavlja pošteno i lepo. Medicina mora da se voli, ako se voli, onda se dobro radi”.

Prikaži više

Jedan komentar

  1. Divan covek,nadaren i blagosloven doktor.Bogatstvo koje samo Bog moze da podari Srbiji,narodu Srbije i medicini u celosti svoje nauke .Na mnogaja ljeta,Doktore Paunovicu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close