DruštvoVestiZaječar info

Gradski budžet rebalansom smanjen za 209,8 miliona dinara

U Zaječaru je danas održana sednica Skupštine grada, 34. po redu, na kojoj je usvojena odluka o trećoj izmeni i dopuni budžeta grada Zaječara za 2019. godinu. Prema rečima Valentine Đuričić, načelnice Odeljenja za budžet i finansije, budžet se umanjuje za 209 miliona i 818 hiljada dinara, pa ukupno formirana sredstva budžeta iz svih izvora iznose 2.941.682.508,68 dinara.

“Razlozi za izmenu i dopunu odluke o budžetu za 2019. godinu su, pre svega, smanjnje prihoda i primanja, aneksiranje ugovora prema Republičkoj direkciji za robne rezerve za preuzeti mazut iz ranijeg perioda, potrebe da se kod nekih korisnika, kako kod direktnih, tako i kod indirektnih izvrši preraspodela, kako naviše, tako i naniže”, navela je Valentina Đuričić i dodala:

“Rashode smo usaglasili sa prihodima, i kod nekih pozicija smo imali smanjenje, kod nekih povećanje. Najveće smanjnje je bilo kod stalnih troškova za potrebe izdvajanja vraćanja mazuta od 199.800.000 ali zato smo imali povećanje kod stalnih troškova za 15.000.000 kod javne rasvete i za čišćenje na javnim površinama za 13.300.000 dinara”.

Takođe, na sednici je usvojena odluka o boravišnoj taksi, odluka o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije bloka između ulica Generala Gambete, Krfske, Pana Đukića i Bulevara doktora Zorana Đinđića, odluka o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama, kao i odluka o pribavljanju seoskih kuća sa okućnicom u javnu svojinu grada Zaječara, neposrednom pogodbom.

Odbornici su usvojili i odluku o taksi prevozu putnika i limo servisu na teritoriji grada Zaječara. Kako je navedeno u obrazloženju, ovom odlukom se vrši usklađivanje regulisanja taksi prevoza na teritoriji grada Zaječara sa odredbama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Težnja zakonodavca je da sve jedinice lokalne samouprave imaju iste taksi uslove.

Na današnjoj sednici je data saglasnost i na program poslovanja Javnog komunalnog  preduzeća „Timok održavanje“ za narednu godinu, kao i na poseban program korišćenja subvencija iz budžeta grada za narednu godinu. Prema proceni nadležnih iz tog preduzeća, kako se čulo na sednici, to javno preduzeće će godinu završiti sa dobitkom od oko 3 miliona dinara.

Zeleno svetlo dato je i na program poslovanja i pravilnik rada Javnog preduzeća za planiranje, projektovanje, izgradnju i nadzor „Urbanizam i izgradnja“ za narednu godinu, kao i na poseban program korišćenja sredstava iz budžeta grada Zaječara po osnovu subvencija tom javnom preduzeću. Takođe, odbornici su bili saglasni i oko programa poslovanja za narednu godinu javnih preduzeća „Vodovod“, „Zaječarparking“, „Higijena“, Javnog komunalno-stambenog preduzeća „Zaječar”, kao i Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Odbornici su usvojili i odluku o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana za unapređivanje položaja žena i rodne ravnopravnosti grada Zaječara, kao i rešenja o razrešenju direktora Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju “Oblutak” i imenovanju vršioca dužnosti te ustanove.

Dosadašnja direktorka Oblutka Ana Petković razrešena je funkcije zbog isteka mandata, te je rešenjem o imenovanju ponovo izabrana za vršioca dužnosti te Ustanove na period od godinu dana. Takođe, danas su usvojena rešenja o razrešenju i imenovanu članova školskih odbora osnovnih škola “Hajduk Veljko”, “Desanka Maksimović”, “Đura Jakšić” i “Vladislav Petković Dis” u Grljanu.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close