DruštvoVestiZaječar info

Dualno obrazovanje kao budućnost školstva: Svečano otvorena nova kuhinja u zaječarskoj Ekonomskoj školi

U Ekonomsko-trgovinskoj školi u Zaječaru danas je svečano otvorena renovirana i opremljena školska kuhinja u kojoj će se obučavati budući kuvari.

Oprema koja je instalirana, u vrednosti od 45.000 evra, a koja treba da doprinese unapređenju kvaliteta teorijske i praktične nastave za mlade koji se obrazuju za rad u oblasti kulinarstva i ugostiteljstva, deo je projekta „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“, koji se finansira sredstvima Vlade Savezne Republike Nemačke.

„Nama je uvek veliko zadovoljstvo da se vratimo u Zaječar, s obzirom na to da ovde, dugi niz godina, učestvujemo u projektima, i to ne samo u ovoj sjajnoj školi, već je reč i o drugim projektima u regionu, pomoću kojih nastojimo da ostvarimo veoma ambiciozne planove i definišemo jasnu viziju kako treba dalje da se razvija ovaj grad i njegovo okruženje“, rekla je Daniela Funke, direktorka GIZ-a u Srbiji.

„Vizija o kojoj govorim je nešto što je povezano za srednje stručno ili dualno obrazovanje u vašoj zemlji, s obzirom na to da smo imali statističke podatke iz četvrtog kvartala prethodne godine gde se pominje nezaposlenost među mladima, koja je dosegla, u međuvremenu, procenat od nekih 30 odsto, tako da je naš fokus na srednje stručno obrazovanje, na dobijanje kvalifikovanih kadrova, mladih kadrova“, dodala je Daniela Funke.

Kako se čulo na svečanosti, jačanje privrede i stvaranje uslova za povećanje zaposlenosti mladih i poboljšanje životnog standarda građana, neki su od glavnih ciljeva nemačke razvojne saradnje sa Srbijom.

„Jedan od stubova naše saradnje u ovom segmentu jeste da se angažujemo u pravcu jačanja privatnog sektora u vašoj zemlji, a drugo težište je da se stručno obrazovanje podstiče i pospešuje, da bi se olakšalo vašoj zemlji da bude konkurentna na tržištu Evropske unije. U tom smislu naša angažovanja usmerena su u dva pravca – da edukujemo, da omogućimo razvoj stručnih kadrova, a sa druge strane cilj našeg projekta je da osnažimo turizam, prevashodno ovde u istočnoj Srbiji“, rekao je Kristijan Šiling, šef Odeljenja za privrednu saradnju Savezne Republike Nemačke.

Istakao je zadovoljstvo što je škola, nakon dve godine pandemije, ponovo pronašla put ka redovnom obrazovanju i poslovanju.

„Moje reči zahvalnosti upućujem gradonačlniku, direktoru i njegovom timu za ovaj sjajan prijem i čestitam im na ovakvom radu i zalaganju“, dodao je Šiling.

Gabrijela Grujić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, istakla je da je ovakav način edukacije mladih ljudi kroz rad, kakav se primenjuje u Ekonomsko-trgovinskoj školi, nešto što u narednom periodu treba podići na još veći nivo.

„Nismo došli ovde da vidimo savremenu opremu, već funkcionalnost znanja i funkcionalnost te opreme. Velika podrška ljudima iz škole, jer sistem uvek počiva na ljudima. U narednom periodu, ićićemo ka 60 odsto učenja kroz rad, zato što učenje kroz rad jeste inspracija za mlade ljude da razvijaju svoju kreativnost, inovativnost da shvate da u 21. veku ne možemo da govoirmo samo o radu već se proces učenja nastavlja i kada započnu svoju karijeru, da će se tokom celog života takmičiti sa savremenim tehnološkim razvojem“, rekla je Grujić i dodala da danas ne bi bili ovako dobri rezultati da zaječarska Ekonomska škola nema podršku grada i gradonačelnika.

Grad Zaječar podržao je realizaciju projekta „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“, a prema rečima prvog čoveka grada Boška Ničića, iz budžeta grada je izdvojeno oko 7.000 evra.

„Grad je dao novčana sredstva za pripremanje prostorije u školi, i moram reći da je kuhinja prelepa. Takođe, što je veoma važno je da škola ima kadrove koji će decu imati čemu da nauče, za posao koji je sve više plaćen. Mene je iznenadio podaatak da već u nekim kvalitetnim ugostiteljskim objektima na području Timočke krajine, posebno u vinarijama, plate dostižu plate njihovih kolega u inostranstvu i to je jedini način da uslugom, kvalitetom sačuvamo kvalitetne kadrove i da radimo na njihovom obrazovanju. Smatram da je prelazak na duelno obrazovanje jezgro za dobijanje kvalitetnih kadrova“, kazao je Ničić.

Kako je na svečanosti istakao direktor Ekonomsko-trgovinske škole Saša Petrović, osim opremanja kuhinje, GIZ je u toku ove godine pomogao u obuci nastavnika, opremanju škole sa 10 laptop računara, uradio novi web sajt škole koji je umnogome doprineo promociji škole.

„Cilj ovog projekta je da za godinu dana, Ekonomska škola bude centar u obrazovanju odraslih u oblasti turizma i ugostiteljstva i da naši učenici posle završene srednje škole mogu odmah, zahvaljujujući savremenoj opremi i kuhinji, da rade u industriji i u ugostiteljstvu“, istakao je Petrović.

U znak zahvalnosti za doprinos realizaciji projeta, stručnoj i finansijkoj pomoći, Ekonomosko-trgovinska škola dodelila je najznačajnije priznanje „Zlatnu knjigu“ Kristijanu Šilingu, šefu Odeljenja za privrednu saradnju Savezne Republike Nemačke, Danieli Funke, direktorki GIZ-a, Gabrijeli Grujić, pomoćnici ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću.

Otvaranju nove kuhinje u Ekonomskoj školi prethodio je sastanak gradonačelnika Boška Ničića sa Kristijanom Šilingom, Danielom Funke i Gabrijelom Grujić u salonu Gradske uprave.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button