Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Mitrovske zadušnice, koje padaju uoči praznika Svetog velikomučenika Dimitrija. Na Zadušnice se u pravoslavnim crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ljudi obilaze groblja
Mitrovdanske zadušnice praznuju se u Srbiji većinom u subotu, mada se negde i petkom izlazi na groblje. Na zadušnicima se odlazi na groblje, gde sami ljudi ili sa sveštenikom prekađuju grob. Iznosi se hrana i piće, okuplja najbliža rodbina.
U južnoj Srbiji se danas ne ide na groblje. Pripremljena hrana postavlja se na sto, kadi tamjanom, pale sveće i onda „deli“, tj. raznosi rodbini i susedima. Hranu nose obično starije žene koje dok dele hranu, pominju svoje mrtve, pomalo leleknu, domaćini puste neku suzu ili izraze sažaljenje, pa se svi vrate kući i ručaju.
Veruje se da na zadušnice hranu sa groba ne valja odbiti, jer se smatra za veliki greh i uvredu mrtvima ako bi je neko odbio. Dovoljno je da se uzme makar zalogaj.