DruštvoVestiZaječar info

Danas slavimo DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU!

U Srbiji i mnogim zemljama širom sveta, danas se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

To je dan kada su sile Antante 1918. potpisale primirje sa Nemačkom u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj.

Time je okončan rat koji je imao razorne posledice za čitavu Evropu, a Srbiji odneo između 1.100.000 i 1.300.000 života, što je činilo gotovo trećinu srpskog stanovništva.

Istoričari se slažu da je datum koji je označio završetak Velikog rata, koji je po zvaničnim procenao odneo 15 miliona ljudskih života, a za Srbiju, koju je po broju poginulih srazmerno broju stanovnika stavio na prvo mesto, to je jedan od najvažnijih datuma u istoriji.

Iako su primirjem prekinuta borbena dejstva, bilo je potrebno još šest meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji dok nije zaključen i mirovni sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat – Versajski ugovor. Dan primirja se obeležava u svim zemljama-potpisnicama sporazuma.

Istoričar Momčilo Pavlović za Tanjug ističe da je potpisivanjem primirja 11. dana, 11. meseca u 11 časova 1918. godine stalo ratno ludilo, a da je Srbija, koja je bila na pobedničkoj strani, bila hvaljena i slavljena od saveznica i pobednica u Velikom ratu.

“Ratni bes je umukao, ostali su rasejani grobovi, invalidi, probuđene su velike nade, veliki su se nagodili i regulisali ugovorima svoje odnose i granice”, kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, Srbija i srpski narod, vojska, kralj i regent imali su veliko poštovanje u čitavom svetu, posebno u evropskim zemljama, od kojih je prednjačila Francuska, a srpskom narodu su priznate i žrtve i stradanja i slava.

Pavlović  smatra da su mnogi događaji, odnosno datumi, iz Prvog svetskog rata značajni za srpski narod i da ih treba dostojno obeležavati – od objave rata Austrougarske Srbiji, bitaka u prvoj godini rata, oslobođenja Beograda i proterivanja neprijatelja, do datuma odluke o povlačenju na obale Jadrana, iskrcavanja na Krfu, Kajmakčalanske bitke, oslobođenja Bitolja, Solunske ofanzive i oslobođenja Beograda 1918. godine.

Kako kaže, posebno treba obeležavati datume stradanja civila na prostoru okupirane Srbije od austrougarskih okupacionih trupa, a naročito od bugarskih čiji su zločini kvalifikovani kao zverstva.

“Svi ti datumi, spomenici i sve žrtve čekaju dužno poštovanje i sećanje. Skup pojedinačnih sećanja, koja su slična stvoriće kolektivno sećanje i istorijsku svest jednog društva o sopstvenoj istoriji. Mi smo danas i ono što pamtimo. A bez pamćenja i sećanja, nema ni identiteta, ni budućnosti”, zaključuje Pavlović.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, 11. novembar je neradan dan, a kao državni praznik praznuje se od 2012. godine.

Dan primirja i sеćanja na nеvinе žrtvе u Prvom svеtskom ratu biće obeležen danas i u Zaječaru na Trgu oslobođеnja kod spomеnika Timočanima stradalim u Prvom svеtskom ratu.

Obеlеžavanjе ovog značajnog datuma iz istorijе našеg naroda, polaganjеm vеnaca, upriličićе dеlеgacijе grada Zajеčara, predstavnici Komandе garnizona Zajеčar, SUBNOR-a, URMVI i Udružеnja potomaka ratnika 1912-1920.

Početak je zakazan za 11.00 sati.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close