Ritam gradaVestiZaječar info

DANAS PROTESTOVALI I ZAJEČARSKI PROSVETARI -Postoje 3 zahteva

Sve zaječarske škole, članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, pridružile su se današnjem štrajku upozorenja a časovi u školama trajali su 30 minuta. Protestni skup je organizovan na Trgu Nikole Pašića u Zaječaru, gde je članstvo sindikata obrazložilo svoje zahteve.  

Protestnim skupom na Trgu Nikole Pašića, zaječarski prosvetari želeli su javnosti da pokažu kakav je status i materijalni položaj prosvetnih radnika. Prema njihovim rečima, razlozi organizovanja štrajka upozorenja su mnogobrojni.

“Postoje mnogi razlozi zbog čega je organizovan štrajk ali mi smo odvojili samo tri značajna razloga. Prvi razlog je vraćanje Nacrta zakona o zaposlenima u ustanovama u društvenoj svojini, drugi razlog je povlačenje pravilnika koji nanosi štetu prosvetnim radnicima jer spajaju odeljenja, pa je oko 800 odeljenja manje u Srbiji. Treći razlog je potpisivanje protokola o povećanju zarada. Zarada prosvetnih radnika je 17% ispod prosečne plate u Srbiji a 80% zaposlenih je sa visokim obrazovanjem”, rekao je Goran Manojlović, predsednik sindikata u Zaječaru.

Prosvetari smatraju da se rešenje problema nazire.

“Ministar se oglasio, a pored ministra oglasila se i premijerka. Ona će se videti i razgovarati sa predstavnicima sindikata i ako dođe do nekog rešenja, to će biti u interesu svih. Ukoliko ne dođe do rešenja, naš sindikat će doneti neku odluku šta da radi dalje”.

Za ponedeljak je najavljen štrajk još dva sindikata, pa postoji mogućnost da se Unija sindikata prosvetnih radnika ujedini sa ostalima u cilju rešenja problema prosvetnih radnika.

“Mislimo da se može desiti ujedinjenje, međutim, ostali sindikati imaju manji broj članova, daleko manji od nas. Saradnja sa drugim sindikatima ide otežano, tako da smo mi ove odluke doneli sami i sami ih sprovodimo. Od ponedeljka će u školama članice Unije, časovi biti po 45 minuta a videćemo kako će da proteknu razgovori sa ministrom i premijerkom, pa ćemo preduzeti dalje korake”.

Časovi su danas bili skraćeni u Gimnaziji, Tehničkoj školi, Medicinskoj školi, Ekonomsko-trgovinskoj, u osnovnim školama “Ljuba Nešić”, “Desanka Maksimović”, “Ljubica Radosavljević Nada”, “Hajduk Veljko”, “Đura Jakšić”, “Vuk Karadžić” u Velikom Izvoru, kao i u OMŠ “Stevan Mokranjac” i Školi za osnovno i srednje obrazovanje  “Jelena Majstorović”.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close