DruštvoVestiZaječar info

Čestitamo! Obeleženo devet decenija Pedijatrijske službe u Zaječaru

Pedijatrijska služba u Zaječaru obeležila je u subotu 90 godina postojanja i rada, a tim povodom Zdravstveni centar u Zaječaru bio je domaćin sastanka Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva.

Svečano i radno bilo je u subotu u zaječarskom Zdravstvenom centru, a povod je devet decenija postojanja i rada pedijatrijske službe u gradu na Timoku. Tog dana u Zaječaru je održan i sastanak Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva na kome je zaječarskim lekarima dodeljena plaketa za uspešan i predan rad. U ime Sekcije, doktoru Mirku Nikoliću, načelniku Pedijatrije u Zaječaru povelju je uručio profesor Nedeljko Radović, predsednik Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva.

Pedijatrijska služba u Zaječaru ima veoma bogatu tradiciju i istoriju, a sa radom je počela 1929. godine, kada je u Zaječar došao dečiji lekar Dimitrije Popović Mitke, koji je ovu službu i osnovao, a čije ime danas nosi jedna od ulica u centru grada. Služba se vremenom razvijala, a jučerašnji skup bio je prilika i da se svima onima koji su dali doprinos njenom razvoju, i njihovim potomcima, iskaže zahvalnost.

U zaječarskom Zdravstvenom centru danas radi 12 pedijatara, na Dečijem odeljenju godišnje prođe oko 700 pacijenata i oko 100 na Neonatologiji. U zaječarskom porodilištu godišnje se rodi oko 300 dece.

Učesnike skupa pozdravio je i doktor Miroslav Stojanović, direktor ZC Zaječar koji je najavio rekonstrukciju pedijatrije i dogradnju potpuno novog dečijeg dispanzera.

Na nedavno održanim Timočkim medicinskim danima, ovaj projekat je prezentovan.

“Angažovanjem Zdravstvenog centra, lokalne samouprave, kaja je finansirala projekat i Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Fonda za razvoj, nadam se da ćemo ući u rekonstrukciju i da ćemo neke sledeće jubileje proslaviti upravo ovde, u novom objektu”, rekao je novinarima doktor Mirko Nikolić, načelnik Pedijatrijske službe.

Svečanom skupu u amfiteatru Doma zdravlja prisustvovali su i gosti iz Beograda, Niša i gradova u okruženju, predstsavnici Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, Instituta za majku i dete, Dečje klinike Niš, Neonatologije Niš, potomci zdrtavstvenih doajena, kolege, saradnici iz drugih službi.

U okviru sastanka Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, doc. dr Miodrag Stanković iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, govorio je o autizamu, smernicama za skrining, dijagnostiku i intervenciju. O lečenju hemofilije bez „faktora“, govorio je prim. mr sc. med. dr Dragan Micić sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupič“ iz Beograda, dok je o prekordijalnom bolu kod dece predavanje održao asistent dr Igor Stefanović, sa Univerzitetske dečje klinike iz Beograda.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close