VestiZaječar info

Centar za socijalni rad “Zaječar” organizovao izlet za korisnike usluge porodičnog smeštaja za odrasla i starija lica

Centar za socijalni rad “Zaječar” je tokom prošle nedelje, organizovao jednodnevni izlet za korisnike usluge porodičnog smeštaja za odrasla i starija lica koja ovu uslugu, na području grada Zaječara, koriste. Izlet je obuhvatio putovanje do Sokobanje, sa usputnim obilaskom etno sela “Ilino” i kompleksa “Balašević” na Rtnju.

“Duga tradicija brige o licima koja nisu u stanju da se brinu o sebi usled intelektualnih poteškoća, hronične bolesti, zanemarivanja i zlostavljanja u porodici, bez porodične brige i soclidarnosti, ogleda se kroz pružanje usluge porodičnog smeštaja za odrasla i starija lica kao mera društvene odgovornosti da se pomogne licu radi poboljšanja kvaliteta njegovog života”, navodi Ivana Kirov, sociolog u Centru za socijalni rad.

Više od 35 godina  na teritoriji Grada Zaječara postoje porodice koje se brinu o odraslim i starijim licima pružajući im brigu i negu u svojim porodicama.
Pre nekoliko decenija bilo to nekoliko lica i porodica. Danas, uslugu porodičnog smeštaja odraslim i starijim licima pruža 36 porodica u kojima su smeštena 52 lica (dvadeset muškaraca i trideset dve žene).

Sve je veći broj lica kojima se ova usluga pruža u odnosu na institucionalni oblik zbrinjavanja u domovima i ustanovama za smeštaj. Sa druge strane, sve je veći broj lica, odnosno porodica, koji se odlučuju i prijavljuju za pružanje ove usluge, kako u gradu tako i u ruralnim sredinama.

“Celodnevno druženje donelo je veliko zadovoljstvo i radost na licima kako korisnika tako i organizatora izleta – stručnih radnika u saradnji sa hraniteljima, uz želju za ponovnim druženjem i okupljanjem”, navodi Kirov.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close