VestiZaječar info

Brojne aktivnosti u nedelji Crvenog krsta: ZAJEČARSKI SREDNJOŠKOLCI NA EDUKACIJI

Crveni krst Zaječar svake godine tradicionalno obeležava Nedelju Crvenog krsta, u periodu od 8. do 15. maja. Prvog dana organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi otvorenog tipa za sve građane, dok su narednog dana usledile razne obuke i promocija programa koji se sprovodi u Crvenom krstu kao što su bezbednost dece u saobraćaju, trgovina ljudima, bolesti zavisnosti, prva pomoć. Juče je 15-ak srednjoškolaca učestvovalo u radionici.

–Iako obično radimo sa srednjoškolcima i predškolcima, ove godine smo, što se tiče edukacije o trgovini ljudima, akcenat stavili na malo starije i po prvi put radili sa penzionerima i korisnicima Narodne kuhinje. Naša misija jeste da radimo na prevenciji. Povodom 11. maja Nacionalnog dana dobrovoljnih davaoca krvi podelili smo zahvalnice višestrukim davaocima, a deci koja su učestvovala u akciji Krv život znači priredili smo izožbu radova i dodelili  nagrade najboljim autorima. Organizovana je i radionica u saradnji sa obolelima od cerebralne i dečije paralize i sa Udruženjem penzionera. Danas su sa nama srednjoškolci koji su na radionici i obuci pod nazivom Crveni krst i ja, gde govorimo o našoj organizaciji, značaju volonterizma, borbi protiv trgovine ljudima i dobrovoljnom davalaštvu, rekla je Irena Mladenović iz zaječarskog Crvenog krsta.

Edukaciju sa srednjoškolcima juče je radio Predrag Kocić, difuzer Crvenog krsta Srbije.

-Govorilli smo o značaju volontiranja u Crvenom krstu, načinu na koji oni mogu da se uključe, šta im to volontiranje može doneti. Pričali smo i o programima i koje su to aktivnosti gde svako od njih pojedinačno može da se posveti. Oni koji žele da budu voloneteri mogu da nam ponude svoju uslugu, a onda sledi dogovor na koji način mogu da se uključe i da se obavi neka vrsta obuke ukoliko je to potrebno, jer volonteri u Crvenom krstu nisu amateri. Broj naših volontera se stalno menja u zavisnosti od programa koji se radi. Za sada smo zadovoljni brojem mladih volontera. Nije baš samo tako postati volonter, postoje neki kodeksi ponašanja jer onog trenutka kad na sebi zakačite znak Crvenog krsta to nosi neku odgovornost, dodao je Kocić.

U okviru nedelje Crvenog krsta danas su podeljeni paketi novorođenim bebama koje su rođene u Nedelji crvenog krsta, tačnije od 8. do 15. maja.

Kako je počela tako će i biti završena ova nedelja, jednom velikom akcijom dobrovoljnog davanja krvi 15. maja koja će biti realizovana sa Eparhijom Timočkom.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close