DruštvoVestiZaječar info

Amerikanci pronašli zlato i u Zaječaru: Kraljevica i Nikoličevo leže na desetinama milijardi dolara

Pošto su u okolini Bora, na mestu zvanom Čukaru Peki, pronašli jedno od potencijalno najbogatijih ležišta bakra i zlata na svetu, kanadska kompanija „Reservoir minerals“sa američkom korporacijom „Freeport McMoran“, geološka istraživanja u potrazi za novim ležištima crvenog i plemenitog metala proširili su na područje Zaječara i planine Crni vrh, prenose Novosti.

Nikoličevo i Kraljevica
Kanađani imaju četiri istraživačke dozvole u potpunom vlasništvu, koje „pokrivaju“ površinu od gotovo 266 kvadratnih kilometara. U pitanju su istraživanja u okolini zaječarskog sela Nikoličevo, kao i Kraljevice. Započeto sistemsko istraživanje uključuje detaljno geološke mapiranje, geohemijski sastav zemljišta i uzorkovanje. Prva faza bušenja, saznajemo, „gađaće“ pliće ciljeve – do 500 metara dubine.

Po dosadašnjim saznanjima, postoje ozbiljni nagoveštaji da su nalazišta u Nikoličevu i Kraljevici po svom geološkom potencijalu veoma slični ležištu Čukaru Peki gde je otkriven početni resusrs od 65 miliona tona rude, iz koje je moguće dobiti oko 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata. Uz to, na tom mestu pronađena je i najbogatija bušotina na planeti, koja sadrži neverovatnih 50,3 grama zlata po toni rude.

Čukaru Peki oborio svetski rekord

Projekat „Čukaru Peki“ jedan je od najznačajnijih skorije objavljenih geoloških otkrića u svetu, u pitanju je porfirska mineralizacija sa visokim sadržajima bakra i zlata, a nalazi se u neposrednoj blizini stogodišnjeg rudnika bakra RTB Bor.

Prema do sada istraženim ležištima u svetu, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Hollister u Americi, gde se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude, a Čukaru Peki ga prevazilazi čak dvostruko, pokazuju podaci Geološkog topografskog instituta SAD (USGS).

Prema cenama zlata u bakra na Londonskoj berzi, u okolini Bora krije se bogatstvo vredno gotovo 18 milijardi dolara. Sredstva uložena u istraživanje iznose 20 miliona, a otvaranje rudnika koštalo bi oko 5 milijardi dolara.

Po dogovoru dve kompanije, za odobreni budžet odgovorna iskljucivo kompanija „Freeport “ iz Phoenix i on namenjen daljem geološkom istrazivanju, a u slučaju kompletiranja studije izvodljivosti, „Freeport“ bi dobio dobio 75% učešca u zajedničkoj (Join Ventures) kompaniji „Rakita Exploration“, dok bi ostatak od 25% pripao kompaniji „Reservoir“. Ukoliko bi zajednička kompanija završila studiju izvodljivosti sa pozitivnim rezultatima, moglo bi da se pristupi planovima izgradnje rudnika.

CRNI VRH: Srbiji pripada samo prihod od rente

Što se tiče istražnih prostora na Crnom vrhu, na osnovu istorijskih podataka, ali i terenskog istraživanja – Čoka Kupjatra i Tilva Njagra potencijalno su veoma bogata ležišta zlata. Čak su, saznajemo, početna istraživanja i potvrdila prisustvo i bakra i zlata, te da ima više od 70 tona zlata. Godišnje će se dobijati dve i po tone zlata u koncentratu, biće uposleno 250 radnika, a država Srbija od ubiranja rudne rente prihodovaće 38 miliona dolara.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close