Najnovije vesti
Home / Riznica moga kraja / Zvezdan poštuje i praznuje Svetog Iliju (FOTO)
Zvezdan poštuje i praznuje Svetog Iliju (FOTO)

Zvezdan poštuje i praznuje Svetog Iliju (FOTO)

Svetom arhijerejskom liturgijom i ophdom oko crkve Svetog proroka Ilije, danas je u Zvezdanu počelo obeležavanje slave tog zaječarskog sela. Meštanima Zvezdana i njihovim gostima, episkop timočki Ilarion čestitao je slavu, koja se od vajkada obeležava u tom selu, uz očekivanja da će, uz pomoć meštana, Eparhije timočke ali i lokalne samouprave, fasada crkve, koja je u lošem stanju biti obnovljena. 


Od vajkada se Sveti prorok Ilija proslavlja kao seoska slava u zaječarskom selu Zvezdan. Gotovo da ne postoji kuća u selu, u kojoj se danas ne slavi, jer je, prema rečima meštana, seoska slava obeležje, deo tradicije i istorije porodica koje žive u tom selu. Stariji meštani, pak pamte, da je selo bilo življe jer je bilo puno gostiju koji su zajedno sa domaćinima, slavili do zore.

„Neke kuće u selu i danas slave, kako se slavilo i ranije, a tada je bilo nešto drugačije. Nakon službe u crkvi, išlo se, zajedno sa muzikom, kod kolačara, pa se hrana prenese u dvorište crkve, u prostoriju gde se obeležava slava, i posle toga bude svečani ručak. Tu je zatim nastupao i hor i celo obležavanje slave proteklo bi u svečanoj atmosferi. Tako je bilo do pre nekoliko godina. Danas je malo drugačije, posle službe se postavi hrana, bez muzike i na taj način se obeleži današnji dan, a nakon toga svako ide svojoj kući i slavi. Ja sam sa spremanjem slave počela još juče, kako bi sve bilo spremno za ručak, koji je zakazan za 16.00 sati. Volim kada dođe Sveti Ilija, tada je cela porodica na okupu“, ispričala nam je Olivera Milanović (75), starosedelac sela Zvezdan.

Prema rečima Ljubiše Mirkovića, sekretara Mesne zajednice Zvezdan, Sveti Ilija se u Zvezdanu slavi od pamtiveka. Iako je seoska slava, svaka porodica slavi kod svoje kuće sa gostima. Obeležavanje počinje ujutru, Svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Svetog proroka Ilije, a kolačar organizuje svečani ručak.

„Nekada je bilo življe na današnji dan. Za vreme Svetog Ilije je nekada bilo nemoguće proći Zvezdanom, radila je i diskoteka za mlade, i kafana, kafici. Posle ručka je svako izvodio svoje goste do crkve, centra sela. Danas je malo drugačije, ali se slava i dalje poštuje, i nema domaćinstva koji ne slavi i ne organizuje svečani ručak na današnji dan“, ispričao nam je Mirković. On je na naše pitanje da li mladih ima u selu, ili samo dolaze kada je zavetina, rekao, da se Zvezdan po tome malo razlikuje od drugih zaječarskih sela.

„Zvezdan je karakterističan zbog svog geografskog položaja i uslova za život koji ovde postoje. Selo već decenijama ostaje na istom broju stanovnika, negde između 1.400 i 1.450 stanovnika. Međutim, razlog za to nije pozitivan natalitet, već Zvezdan ima dobre uslove za život, i ima dosta doseljenih lica sa strane. Ljudi dođu i kupe kuću u Zvezdanu, žive tu. Ima dosta mladih, imamo aktivno udruženje u selu, KUD „Božur“, fudbalski klub, lovačko udruženje, udruženje penzionera, karate klub. Ima dosta dobrih uslova za ostale, pa i za mlade, i to je jedan od razloga da ostanu da žive na selu“.

Episkop timočki Ilarion je, čestitajući slavu, Svetog proroka Ilije, napomenuo da se nada da će zajedničkim snagama fasada crkve u Zvezdanu, u narednom periodu biti zanovljena. Kako smo čuli od mešatana, fasada je poslednji put obnovljena 2002. godine, i sada, nakon 17 godina, nalazi se u lošem stanju.

„Čestitam vam od srca ovaj veliki praznik, Svetog proroka  Iliju Tesvićanina, proroka, gromovnika, kako ga narod praznuje, poštuje i naziva. I neka vam Gospod da, kao što je danas ovo sabranje lepo bilo, da se tako okupljate češće kad god ima liturgije, da da Gospod, evo tu su i predstavnici grada, verujem da će i oni podržati svaku vašu dobru volju u saradnji sa sveštenikom, da i fasadu ovoga hrama obnovite i uredite. Sigurno će vam i Eparhija pomoći, ali je potrebio da vi, koji ovde živite, načinite prvi korak, da kažete „oče ili vladiko, mi hoćemo da se ova naša svetinja obnovi, vreme je, red je da se malo obnovi. Mi možemo toliko, a vi pomozite ostalo“, i biće pomoći sa strane, gde će Gospod blagosloviti vašu dobru nameru, a Sveti Ilija neka vas čuva, neka vam daruje dobro zdravlje od Boga, da budemo blagosloveni i da se viđamo i narednih godina“, istakao je Ilarion, obraćajući se meštanima.

Dosadašnji kolačar Zoran Golubović, kako to običaj nalaže, predao je danas kolač Savi Radovanoviću, koji je obećao, da će se potruditi da bude dobar domaćin naredne godine kao što je bio prethodni kolačar. Posluženje za goste crkve, pripremile su žene Etno grupe „Božur“.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>