Najnovije vesti
Home / Kultura / Zoranovi dani: Predposlednje večeri festivala publika uživala u urnebesnoj komediji „39 stepenika“
Zoranovi dani: Predposlednje večeri festivala publika uživala u urnebesnoj komediji „39 stepenika“

Zoranovi dani: Predposlednje večeri festivala publika uživala u urnebesnoj komediji „39 stepenika“

PRETPOSLEDNJE VEČERI DANA ZORANA RADMILOVIĆA, U ZVANIČNOJ KONKURENCIJI ZA NAGRADE JOŠ JEDAN SJAJAN KOMAD NA DASKAMA KOJE ŽIVOT ZNAČE – 39 STEPENIKA PO ROMANU DŽONA BEKENA I FILMU ALFREDA HIČKOKA U REŽIJI VLADIMIRA ALEKSIĆA U IZVOĐENJU POZORIŠTA BOŠKO BUHA IZ BEOGRADA – ZORANOV BRK ZA GLUMCA VEČERI  PRIPAO  GORANU JEVTIĆU – NAJDUŽI I NAJSNAŽNIJI APLAUZ UZ OVACIJE GOVORI DA OVAJ KOMAD ULAZI U NAJUŽI IZBOR ZA NAJBOLJU PREDSTAVU NA FESTIVALU PO OCENI PUBLIKE

„39 STEPENIKA“ pre svega prepoznajemo kao naziv crno-belog filma Alfreda Hičkoka iz 1935. godine. Britanski filmski institut proglasio ga je za četvrti najbolji britanski film svih vremena. Priča o 39 stepenika starija je od filma. Roman ovog naziva napisao je Džon Baken, 1915. godine.

Publika je gledajući predstavu 39 STEPENIKA u režiji Vladimira Aleksića uživala, smejala se i aplaudirala na otvorenoj sceni iz slike u sliku. Ogroman trud ansambla Pozorišta Boško Buha publika je nagradila najdužim i najsnažnijim aplauzom uz ovacije na samom kraju što govori da je ova predstava ušla u najuži izbor za najbolju, po oceni publike, koja glasa nakon svake predstave. Sve u svemu videli smo jednu urnebesnu komediju u kojoj je možda i svaki od glumaca zaslužio Zoranov brk. Pa ipak žiri je odlučio, kako je Željko Hubač rekao na dodeli, u paleti nekoliko sjajnih tumačenja, da Zoranov brk dodeli Goranu Jevtiću. Da su nagradu dobili Andrija Milošević, Viktor Savić ili Anastasia Mandić izbor ne bi bio pogrešan.

Radnja komada je jednostavna: muškarac pokušava da pomogne ženi, agentu, kontraobaveštajcu. Kada agentkinja biva ubijena, on mora da se bori da spase sebe i istovremeno pokuša da raskrinka grupu stranih špijuna koji žele da se domognu važne državne tajne.

„Parodija najčešće ukazuje na poslednje faze umiranja jedne ideje.“ Mislimo da je to misao koja je pratila Patrika Barloua kada je crno-beli triler Alfreda Hičkoka i napeti špijunski roman Džona Bakena pretvarao u duhovitu pozorišnu zabavu u kojoj četvoro glumaca igra sve likove iz romana i filma. Politički triler Patrik Barlou je preuzeo kao zaostavštinu naivne i čedne mladosti XX veka, koja polako postaje praistorija našeg XXI. Arhetipovi špijunskih zapleta, romantike i patriotizma toliko su se puta ponovili da su postali opšta mesta. I uvek nas iznenade, u drugoj formi ali sa istim pravilima igre. I ovog puta nas iznenađuju, u igri četiri virtuozna glumca koji zajedno tumače četrdesetak različitih likova, a od svega nekoliko rekvizita formiraju mnogobrojne prostore, predmete i situacije. I zasmejavaju nas do suza.

Predstava je odlična. Vrlo dinamična. Glumci se u toku predstave bar desetak puta presvlače i transformišu se što je svakako za svaku pohvalu. Predstava je duhovita i opuštajuća i za svaku preporuku. Predstava korespondira sa publikom i nosi jednu energiju radosti. Videli smo da je publika izašla iz sale sa osmesima na licu i da je to zaista pun pogodak kada se ono što se dešava na sceni prenese u gledalište o čemu svedoči i taj višeminutni aplauz.“

Davor Marušić v.d. upravnika pozorišta i direktor festivala je podsetio prisutne da je Goran Jevtić ujedno i poslednji dobitnik nagrade „Zoran Radmilović“ na Sterijinom pozorju 2014. godine i izrazio nezadoljstvo što se ta nagrada više ne dodeljuje

Na konferenciji za novinare nakon predstave govoreći o nagradi Jeftić je rekao da je predstava krajnje kolektivna i da ipak možda treba da se napravi presedan i da se Zoranov brk dodeli celom ansamblu.

„Jedan organizam su ovo četvoro ljudi. Tako da se svi dobro osećamo. Divno nam je bilo na festivalu i sve što ima 25. godina tradicije je vrlo značajno“, kaže Jeftić.

Na pitanje novinara koliko je teško presvući se toliko puta u toku jedne predstave i odigrati toliko različitih uloga,  laureat Zoranovog brka kroz smeh odgovara: „Andrija i ja smo ko ofingeri i mi samo ovako stanemo i sve drugi rade“.

Andrija: „To suštnski se pretvori u uživanje. To je suština predstave, ova predstava jeste jedan svojevrsni spektakal. Stvarno uživamo. Nešto ovakvo stvarno ne možete videti u Srbiji“, dodaje Andrija Milošević.

U Zaječaru je večeras bio i Vladimir Aleksić, upravnik reditelj komada koji nije krio zadovoljstvo reakcijama publike: „Nema veče sreće za jednog reditelja nego kad čuje taj višeminutni aplauz.“

Dani „Zorana Radmilovića“ se završavaju sutra, kada će žiri saopštiti ko je dobio nagradu festivala za najboljeg glumca. Tada će biti uručena i nagrada publike kao i nagrada „Krstomir Milovanović, za vizuelni identitet“.    U čast  nagrađenih biće izveden komad “FRENKI I DŽONI” Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Tee Puharić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>