Najnovije vesti
Home / Vesti / ZNATE LI VI PRIČU O STAROM ZAJEČARU?
ZNATE LI VI PRIČU O STAROM ZAJEČARU?

ZNATE LI VI PRIČU O STAROM ZAJEČARU?

Za sinoćno predavanje geografa dr Miodraga Velojića u zaječarskoj biblioteci tražila se stolica više.

Predavanje je organizovano povodom 550 godina od prvog pomena Zaječara 1466. godine.

Doktor Miodrag Velojić je započeo predavanje pričom o tome gde se Zaječar nalazio i kako se selio kroz istoriju.

„Zaječar se prvi put pominje u turskom popisu stanovništva 1466.godine. Prvo se nalazio na mestu Selište, između vražogrnačke rampe, Belog brega i Fabrike Kristal, a zatim se u drugoj polovini 18.veka preselio na današnju lokaciju“, objašnjava Velojić.

Na predavanju se moglo čuti da prvi tragovi naselja na ovom području datiraju iz perioda neolita, oko 4000. do 2000. god.p.n.e. Naime, iz tog perioda na lokalitetu Kotlujevac pronađena je kamena sekira. Na lokalitetu današnje ulice Đure Salaja pronađeni su predmeti od keramike i tragovi zemljanih kuća iz bronzanog perioda, od pre 3000 godina.

Puno je interesantnih detalja koje su prisutni u zavičajnom kutku biblioteke u Zaječaru, u prostoru koji inače i sam predstavlja istoriju grada, mogli čuti. Bilo je reči o naseljima koja su na ovim prostorima postojala u 15. i 16. veku, o broju kuća u Zaječaru u vreme oslobođenja od Turaka, o tome kako je izgledao turski šanac „Baba Finka“ na mestu današnjeg Maxi diskonta…

Doktor Velojić je na predavanju govorio i o tome kako se Zaječar razvijao pre Prvog svetskog rata, kako između dva svetska rata, upoređujući tadašnje naselje sa današnjom  slikom  Zaječara.

Tako su prisutni mogli čuti da u vreme oslobođenja od Turaka u Zaječaru nije bilo više od 120 kuća, „jedva da ih je bilo 150, sve same oniske, slamom pokrivene“.

Velojić je pomenuo i da je odmah po oslobođenju Zaječara od Turaka, 1. maja 1833. godine, 8. jula iste godine u Zaječar došao knjaz Miloš.

„Knjaz Miloš je 1833. godine doveo u Zaječar Adolfa Fornara sa zadatkom „da tu čaršiju u red postavi“. Fornar je već tada postavio osnove današnjeg centra Zaječara, a 1834. godine Zaječar biva proglašen za varoš. Iste godine izvršen je popis stanovnika u Srbiji i prema tom popisu Zaječar ima 241 kuću. Popis iz 1863. godine pokazuje da Zaječar ima 535 kuća i 3.567 stanovnika (1.937 muških i 1.630 ženskih)“, objašnjava Velojić i dodaje:

„16.juna 1866. godine Zakonom o proglašenju mesta Zaječar je proglašen za okružnu varoš. U toku prve dve decenije 20. veka Zaječar i privredno i urbano napreduje. Početkom 1903. godine dobija međugradske telefonske veze. 1909. godine centar Zaječara ima kaldrmu i kanale za odvođenje otpadnih voda. Balkanski ratovi i Prvi svetski rat naneli su velike štete trgovini, zanatstvu i ugostiteljstvu. U ovim ratovima Zaječar je izgubio oko 400 žitelja“.

Predavanje u zaječarskoj biblioteci bila je prilika da Zaječarci sa oskudnim znanjem o „prilikama u starom Zaječaru“ saznaju puno zanimljivih stvari o naseljima, ljudima i događajima, ali i da poznavaoci ovih prilika upotpune i prošire svoje znanje. U svakom slučaju, bilo je to 60 minuta kvalitetno provedenog vremena u priči o „Zaječaru koga više nema“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>