Najnovije vesti
Home / Kultura / ZNAČAJAN JUBILEJ ZAVIČAJNOG DRUŠTVA TIMOČANA – TORLAKA: Dve decenije rada i prekogranične saradnje
ZNAČAJAN JUBILEJ ZAVIČAJNOG DRUŠTVA TIMOČANA – TORLAKA: Dve decenije rada i prekogranične saradnje

ZNAČAJAN JUBILEJ ZAVIČAJNOG DRUŠTVA TIMOČANA – TORLAKA: Dve decenije rada i prekogranične saradnje

Zavičajno društvo Timočana-Torlaka iz Minićeva, čiji je cilj negovanje i afirmisanje kulturno-istorijskih i prirodnih vrednosti Zavičaja i razvijanje ljubavi prema Zavičaju, navršilo je tačno 20 godina svog postojanja i rada. Ono je ovaj svoj jubilej, baš na dan 20-godišnjice, 1. novembra, obeležilo prigodnim dešavanjima.

Delegacija Društva je, zajedno sa svojim gostima, delegacijom Torlačkog društva „Ždrepče“ iz Belogradčika u Bugarskoj, obišla manastir Suvodol, duhovni centar i, može se reći, „najsvetije“ mesto timočkog kraja. Potom je u sali Doma penzionera u Minićevu održana svečana Skupština Društva, na kojoj je predsednik dr Dejan Krstić podneo izveštaj o dosadašnjem radu. Osnovne delatnosti rada Društva u protekle dve decenije, koje će to biti i u narednom periodu, bile su: objavljivanje lista „Torlak“, objavljivanje knjiga o Zavičaju, organizovanje jednom godišnje manifestacije „Torlačko veče“ i učešće u prekograničnoj saradnji. Osim toga, Društvo je organizovalo i naučna istraživanja Zavičaja, obeležavanje godišnjica vezanih za važne ličnosti iz ovog kraja, ribolovačko takmičenje, razne druge susrete… Na sednici su pojedincima, organizacijama i institucijama uručene zahvalnice za saradnju i pomoć. Predstavljena je i nova knjiga u izdanju Društva, objavljena povodom jubileja, „Torlačke ukrštene reči“ autora Slavoljuba Jelenkovića.

Samo desetak dana posle proslave jubileja – nova aktivnost Društva. Jedanaestočlana delegacija Zavičajnog društva Timočana-Torlaka, na čelu sa članom Upravnog odbora Društva Mladenom Stevanovićem, sačinjena od članova Društva iz Jakovca, Vitkovca, Malog Izvora, Minićeva i Zaječara, gostovala je 11. novembra u Bugarskoj. Delegaciju su domaćini, na čelu sa predsednikom Torlačkog društva „Ždrepče“ Ljubomirom Veselinovim, dočekali na gradskom trgu u Belogradčiku, a potom su svi otišli u selo Stakevci, gde su ih dočekali gostoprimljivi Stakevčani, zajedno sa seoskim kmetom Ivanom Ivanovim. Zajedno su sa Stakevcima obišli seosku crkvu iz XIX veka. U večarnjim časovima održana je zabava „Torlački susret“.

dr Dejan Krstić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>