Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ŽIVEO (NE)RAD! Uranak, roštilj, priroda i druženje – ovako se danas obeležava Prvi maj širom Srbije
ŽIVEO (NE)RAD! Uranak, roštilj, priroda i druženje – ovako se danas obeležava Prvi maj širom Srbije
Foto: Pixabay

ŽIVEO (NE)RAD! Uranak, roštilj, priroda i druženje – ovako se danas obeležava Prvi maj širom Srbije

U Srbiji se 1. maj obeležava tradicionalnim prvomajskim urancima u prirodi, dok se u svetu organizuju protesti za prava radnika.

U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu. Nekada su se za Prvi maj palile logorske vatre uoči praznika, a sutradan, obično na najbližem izletištu okupljao se narod uz prigodne govore sindikalnih funkcionera, recitovala se i poezija, igrala folklorna društva.

Danas 1. maj najčešće slave mladi, ali ne izostaju i oni stariji, koji ovaj dan koriste da odmore i uživaju u prirodi.  Među onima koji su izlaze u prirodu da se druže uz roštilj, paprikaš i poneko prase na ražnju ima svih uzrasta.

Zaječarci uživaju u uranku na poznatim izletištima, na Grliškom i Rgotskom jezeru, na Vanjinom jazu a nije mali broj onih koji ovaj praznik provedu na Borskom jezeru, u Brestovačkoj banji, kod Zlotske pećine, u Sokobanji…


Foto: Pixabay

Međunarodni praznik 1. maj danas se po tradiciji obeležava u mnogim zemljama sveta. U Srbiji se ovaj praznik obeležava tradicionalnim prvomajskim urancima u prirodi, ali i protestima koje organizuju pojedini sindikati, međusobno podeljeni oko toga da li protestovati ili ne.

Prvomajske proslave u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, 1888. godine.

Od sedamdesetih godina prošlog veka manje se insistiralo na govorima i kulturnim programima, a više na roštiljijadama u prirodi i neformalnim druženjima. U vreme socijalizma i bivše SFRJ, ko je želeo i mogao, putovao je u inostranstvo obično do Soluna ili još češće Trsta u šoping ili na mali odmor na more ili planinu i tako se razvila tradicija sindikalnih izleta i putovanja u inostranstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>