Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ZC Zaječar: Pozitivne ocene o stanju celog operativnog bloka, intenzivne nege i operacionih sala
ZC Zaječar: Pozitivne ocene o stanju celog operativnog bloka, intenzivne nege i operacionih sala

ZC Zaječar: Pozitivne ocene o stanju celog operativnog bloka, intenzivne nege i operacionih sala

Zdravstveni centar Zaječara je u okviru kontrole koju je imao od strane profesora iz KBC Zvezdara dobio veoma pozitivne ocene o stanju celog operativnog bloka, intenzivne nege i operacionih sala.

„Osim finansijskih ZC Zaječar nema nekih drugih, većih i nerešivih problema“, kaže dr Stanislav Tadić, direktor ove ustanove.

-Digli smo nivo stručnog rada i time se ponosimo. Stanje u operacionim salama je sasvim dobro. Hirurzi rade sve operacije i nema nikakvog zastoja. Ono što bi svakako trebalo obnoviti to je instrumentarija za Hirurgiju. Tokom vremena instrumenti stare i gube svoja svojstva. Treba ih obnavljati ali je to dosta skupo i potreban je veliki novac za to, pa se trudimo da i to uradimo. Sve u svemu, naš operativni blok funkcioniše sasvim normalno i sve operacije koje su se godinama radile rade se i sada. Posebno se ponosimo Angio salom, koja je urađena uz velike muke. Nije lako napraviti da jedan takav vrhunski sistem funkcioniše, tehnički, kadrovski, što se tiče ugradnog i ostalog materijala. Zaječarci će videti kroz pet ili deset godina kolika je to korist za grad i građane. U nekim ambulantama opšte prakse su gužve i ljudi su nezadovoljni, ali je zato sa druge strane na nekom odeljenju spašen život zato što mu je stavljen stent, kaže dr Tadić.

-Ponosni smo na Angio salu, ističe dr Tadić.

U Angio sali doktori sada rade samostalno, za razliku od ranije kada su dolazili specijalisti iz Niša koji su bili i neka podrška. I sada je njima saradnja izvrsna i oni su uvek spremni da pomognu ukoliko je neka situacija komplikovana.

Problem dečijeg hirurga postavio se u zaječarskom Zdravstvenom centru pre par godina zato što je naređeno da oni koji navrše 65 godina moraju da odu. Zato je došlo do problema koji su takođe premošćeni.

-Nemaju svi zdravstveni centri hirurga pa funkcionišu. Mi neke slučajeve, manju decu, šaljemo u Bor, Niš. Imamo četiri saniteta koja su uvek spremna da naše pacijente odvezu u kliničke centre. Probleme sa većom decom rešavaju naši hirurzi koji su i do sada to radili. Prašina se bespotrebno digla oko toga. Nemojte mi reći da naš opšti hirurg koji radi 30 godina ne zna da operiše slepo crevo kod deteta od osam godina. Ako je dete manje ili je u pitanju neurohirurgija koju takođe nemamo, onda takve slučajeve šaljemo u veće centre, ostalo rešavamo ovde, dodaje on.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>