Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ZBOG LOŠIH FINANSIJA IZOSTALI REZULTATI
ZBOG LOŠIH FINANSIJA IZOSTALI REZULTATI

ZBOG LOŠIH FINANSIJA IZOSTALI REZULTATI

ODRŽANA PROŠIRENA SEDNICA GRADSKE ORGANIZACIJE REZERVNIH VOJNIH STAREŠINA

Danas je u Zaječarskom upravnom okrugu održana 26. Proširena sednica Gradskog odbora Gradske organizacije rezervnih vojnih starešina. Ovom prilikom je razmatran i analiziran izveštaj o radu za 2016. godinu  i plan i program rada za 2017.

Stamenko Stanković, predsednik ove organizacije i koordinator rada za Timočko područje je ovom prilikom rekao da se u ovoj godini ne mogu pohvaliti rezultatima, jer nisu imali adekvatnu podršku lokalne samouprave.

-Od datih obećanja 2013. godine da ćemo godišnje dobijati 500 hiljada dinara za rad organizacije mi smo na žalost imali od 30 do 50 hiljada dinara. Moram da naglasim da bez pomoći Fakulteta za menadžment i bez pomoći firme Nikolas trejd ne bi realizovali ni ono malo ove godine. Organizovali smo ove godine obuku gađanja za 50 rezervnih vojnih starešina, 25 iz Zaječara i 25 iz susednih opština. Aktivno smo učestvovali u svim aktivnostima koje je organizovala Komanda za razvoj Timočke brigade, u realizaciji programa civilne zaštite, povodom Dana Vojske Srbije, učestvovali smo u projektu prikupjanja odeće i obuće i u niz drugih zadataka, istakao je Stanković.

Na današnjoj sednici su utvrđeni zadaci i za naredni period. U planu je obuka za gađanja za više od 50 rezervnih vojnih starešina iz Zaječara i susednih opština, planirane su vojno stručne informativne posete Vojsci Srbije u Beogradu i Nišu. Koliko će od toga biti realizovano zavisiće od podrške lokalne samouprave i razumevanja, rečeno je na sednici.

PODSEĆANJE NA DAN JNA I PODRŠKA REDOVNOM SLUŽENJU VOJNOG ROKA

Stamenković je podsetio prisutne i na nekadašnje obeležavanje 22. decembra, Dana vojske.

-To je bio Dan Jugoslovenske narodne armije, dan nekada moćne sile u Evropi. Rasturanjem Jugoslavije raspuštena je JNA, koja je preorganizovana u Vojsku Srbije. To je bila brojna i dobro organizovana, dobro naoružana i osposobljena vojska koja je predstavljala četvrtu silu u Evropi. Sa takvom silom država je mogla da se razvija, gradi, izgrađuje i napreduje. Kamo sreće da danas imamo ne 800 hiljada već 80 hiljada dobro naoružanih, opremljenih, osposobljenih i obezbeđenih pripadnika vojske, da imamo uvažavanu rezervu. Na taj način mi bi danas mnogo uspešnije mogli da radimo, a nažalost nije takav slučaj. Od 2000. godine pa na ovamo vojska je stalno urušavana, postepeno je smanjivan vojni rok da bi se na kraju prešlo na dobrovoljno služenje vojnog roka, a uvedeno je i civilno služenje koje je praktično upropastilo oružane snage Srbije, rekao je Stanković.

On je dodao i da je državno rukovodstvo konačno shvatilo da su sigurna vojska i policija stub države i da bez toga nema uspešnog razgovora sa susedima i ostalima.

-Moram da kažem da se rezervne vojne starešine zalažu za ponovno uvođenje  obaveznog služenja vojnog roka, za veće i bolje organizovanje i osposobljavanje rezerve i dobro naoružanu vojsku, za šta državno rukovodstvo u poslednje vreme preduzima mere pa se nadamo da ćemo biti dovoljno stabilni i jaki da možemo ravnopravno da razgovaramo sa svim susedima i drugim zemljama, istakao je Stanković.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>