Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Završni ispit: EVO KAKVE REZULTATE SU POSTIGLI ZAJEČARSKI MALI MATURANTI
Završni ispit: EVO KAKVE REZULTATE SU POSTIGLI ZAJEČARSKI MALI MATURANTI

Završni ispit: EVO KAKVE REZULTATE SU POSTIGLI ZAJEČARSKI MALI MATURANTI

Srednja ocena na testu iz srpskog jezika za Zaječarski okrug je 12,05, iz matematike 9,14 a na kombinovanom su učenici osvojili u proseku 8,70 poena.

„Završetkom rada okružnih upisnih komisija za žalbe, okončana je još jedna faza upisa učenika osnovnih škola u prvi razred srednje škole“, ovo je izjavio Goran Stanković, informatičar u Okružnoj upisnoj izbornoj komisiji za Zaječarski okrug i dodao:

„Završnom ispitu iz našeg okruga, pristupilo je 893 učenika, od toga 92 iz Boljevca, 448 iz Zaječara, 238 iz Knjaževca i 105  iz Sokobanje. Što se tiče rezultata, oni su na nivou prošljogodišnjih, s tim što su učenici prošle godine malo bolje uradili kombinovani test, dok je ove godine bolje urađen test iz matematike. Najbolje rezultate na kombinovanom testu, kao i testu iz srpskog jezika pokazali su učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Zaječara dok su na testu iz matematike najbolji bili učenici iz OŠ „Ljuba Nešić“ iz Zaječara.

Kada je u pitanju podnošenje žalbi, učenici su imali priliku da žalbe prvo podnesu školskim komisijama, a oni prigovori koji nisu bili rešeni na školskim komisijama, učenici su imali mogućnost da podnesu i okružnim komsijima za žalbe.

„Nije bio veliki broj prigovora, uglavnom su se prigovori odnosili na test iz srpskog jezika, pošto su poslednja tri pitanja bila otvorenog tipa, gde su učenici pisali odgovore a nisu zaokruživali“, precizirao je Stanković i napomenuo:

„Ono što je interesantno, mi po prvi put ove godine nemamo učenika sa nula poena, ali isto tako nemamo opet nijednog učenika koji je osvojio po 20 poena na testu iz srpskog jezika, matematike i na kombinovanom testu.  Broj slobodnih mesta u srednjim školama je veći od broja učenika koji završavaju osmi razred u Zaječarskom okrugu. U broj slobodnih mesta u srednjim školama, ukalkulisan je i onaj broj učenika koji dolazi sa strane, s obzirom na to da su škole u Zaječaru regionalne škole. Ove godine imamo i dva nova profila, koji će učenici po prvi put moći da upišu  u srednjoj školi „Nikola Tesla“ u Boljevcu. To su mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje i operater mašinske obrade“.

Stanković je napomenuo da se nakon završetka ove faze upisa, objavljivanja konačnih rezultati završnog ispita, prelazi na popunjavanje liste želja. Učenici će listu želja, moći da popune u subotu i nedelju . Nakon popunjavanja liste želja, izbacuju se kontrolni spiskovi, kada će učenici moći da provere liste želja.

Budući srednjoškolci podatke mogu proveriti na zvaničnom sajtu upisa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  www.upis.npn.gov.rs. Ukoliko učenici primete da neki od podataka nisu dobro unešeni, odmah se javiti matičnoj školi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>