Najnovije vesti
Home / Kultura / Završeni 25. Zoranovi dani- Branimir Brstina: „Hvala Vam što čuvate Zoranovo ime“
Završeni 25. Zoranovi dani- Branimir Brstina: „Hvala Vam što čuvate Zoranovo ime“

Završeni 25. Zoranovi dani- Branimir Brstina: „Hvala Vam što čuvate Zoranovo ime“

Uručenjem svečanih nagrada, u subotu, 17.decembra završeni su 25. Dani „Zorana Radmilovića“. 

Odlukom žirija u sastavu Milija Vuković, predsednik,Miloš Latinović, član i Željko Hubač, član za najboljeg glumca na 25. Danima „Zorana Radmilovića“ u Zaječaru proglašen je Branimir Brstina, za tumačenje uloge Dankana u komadu „Makbet“ Ežena Joneska u režiji Anđelke Nikolić izvođenju Ateljea 212.

“Evo stigli smo do samog kraja 25. Dana “Zorana Radmilovića“, svi smo od početka sa strepnjom očekivali kako će to da izgleda. Hvala svima koji su pomogli da festival izgleda ovako. Hvala i publici što je pratila festival. Posebno bih se zahvalio nekim ljudima koji su nam jako puno pomogli oko festivala i koji su bili dobronamerni prema festivalu. Hvala vam. Hvala selektoru Aleksandru Saši Milosavljeviću! Hvala vam što ste nam pomogli dobronamernim savetima. Hvala na rečima hvale“, rekao je na svečanoj dodeli nagrada pozdravljajući publiku i nagrađene Davor Marušić’, upravnik zaječarskog pozorišta i direktor festivala i dodao:

„Draga publiko, na ulazu ste dobili listiće sa pitanjem «kako ocenjujete festival»? Budite žestoki kritičari, imate ocene od 1 do 5. Nemojte da nas mazite, budite realni. Realna slika je jedino što će nam pomoći da dalje radimo tamo gde smo stali“.

Na kraju festivala publici se obratio i selektor ovogodišnjeg festivala Aleksandar Milosavljević.

“Kao selektor se nikad nisam obraćao na kraju festivala sada sam imao potrebu da se zahvalim, pre svega publici, a onda naravno pozorištu i direkciji festivala. Trideset godina pišem kritike, radim u pozorišti mislim da sam izoštrio neke kritirujeme ali kad god sam bio selektor uvek postoji užasan strah kako će publika reagovati. Selektor nikad ne pravi selekciju za žiri, uvek se nekako misli da je žiri ciljna grupa. Ne. Ako u sali imate tri ili pet člana žirija koji se mršte ili aplaudiraju a publika se ne smeši, onda je selektor promašio. Vi ste za ovih nekoliko dana pokazali izuzetno zanimanje za pozorište, Vi imate pozorište u svom gradu i očigledno ga volite.  Pomozite svom pozorištu koje je prolazilo kroz krize i sada prolazi kroz krizu. Jer grad koji ostane bez teatra, gubi dušu. Hoću da vam skrenem pažnju na jednu stvar. Prva predstava po osnovu ocene vaših glasova je komedija “39 stepenika”  i njena ocena je 4.88. Na drugom mestu predstava, ne samo da nije komedija već je teška drama. I njena ocena je 4.85. Za samo 0.3 je komedija pobedila. Šta to govori? Govori da je profisilisana ozbiljna publiku, koja ne reaguje samo na komediju nego prepoznaje i kvalitetnu i ozbiljnu dramsku umetnost”.

U obrazloženju žirija se navodi da je Branimir Brstina snagom svog dara i ogromnom energijom, bravurozno predvodeći glumački ansambl, ostvario ulogu dostojnu velikog Zorana Ramilovića. Podjednako uverljiv kao uplašeni vlastodržac, osioni vladar, surovi egzekutor i izmanipulisani muškarac, Brstina je pametno odabranim glumačkim sredstvima demonstrirao svu slojevitost i moć svog glumačkog izraza. Njegov Dankan je, s jedne  strane bio ubedljiva Joneskova replika na Šekspira, a sa druge  slika i prilika ovovremenih vladara. Nagradu je uručio Željko Hubač, član stručnog žirija.

Nakon uručenja vidno uzbuđen Branimir Brstina se zahvalio svima i rekao da ova nagrada za njega ima veliki značaj.

“Dragi prijatelji, dragi prijatelji pozorišta, zemljaci našeg Zorana, sugrađani želim da vam se zahvalim za poštovanje prema pozorišnoj umetnosti kojom se bavio Zoran i kojom se bavimo svi koji se bavimo ovim poslom. Hvala što pratite, što nagradama što aplauzima to pozdravljate, hvala vam na tome što čuvate njegovo ime, što ste svesni da je to veoma važno kao i zbog svih koji zbog vas dolaze. U to ime želeo bih da napomenem koliko je važno setiti se svih onih koji nisu stigli i nisu doživeli to da dobiju “Zoranov brk”. Navešću samo one koje sam lično poznavao, sa kojima sam se družio i zbog kojih mi je žao što ne stoje ovde među nama. To su oni koji su ove godine otišli, to su  Marinko Madžgalj, Milorad Mandić Manda. Moja drugarica sa klase koja nas je ranije napustila Sonja Savić. Jedan izuzetno zanimljiv moguć nosilac ove nagrade, koji je pre četrdeset godina umro a to je Slobodan Đurić “izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo”. Verujem da su oni tamo dobro, da se dobro snalaze, da ne puštaju brkove, briju ih. I da su na dobrom mestu, čekajući da dođu oni koji su preostali. Hvala vam još jednom”!

Nagrada za najbolju predstavu po oceni publike pripala je Pozorištu Boško Buha za predstavu „39 stepenika” po osnovu romana Džona Bekena i filma Alfreda Hičkoka u režiji Vladimira Aleksića.

Nagradu je primio g-din Igor Bojović, direktor, koji se tom prilikom svima zahvalio, posebno žiriju koji je otvoreno radio:

„U pozorištu se može raditi na različite načine, samo ne može ilegalno. Ono mora biti vidljivo. Zato me posebno raduje nagrada za vizuelnost predstave koju nosi naše pozorište. Takođe pozorišta bez glumca nema, tako da me posebno raduje i nagrada koju je Goran Jevtić dobio za ulogu u “39 stepenika”. Kako pozorišta bez glumca nema, nema ga ni bez publike. Najviše me raduje ocena 4.88 koju ste nam dali. To je podstrek za naš dalji rad. Hvala vam!”

Nagrada za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ takođe je pripala  predstavi „39 stepenika“ Pozorišta Boško Buha iz Beograda.

Nakon svečane dodele u čast nagrađenih odigrana je predstava “Frenkj i Džoni” u režiji Tee Puharić, koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Sombor.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>