Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Zaječar: Održane 5. Međunarodne sportske igre osoba sa invaliditetom
Zaječar: Održane 5. Međunarodne sportske igre osoba sa invaliditetom

Zaječar: Održane 5. Međunarodne sportske igre osoba sa invaliditetom

Crveni krst Zaječar i Udruženje “Dobro Drvo” u partnerstvu sa ’’Realization Support Foundation in Public Benefit’’ iz Vidina, organizovali su pete Međunarodne sportske susrete osoba sa invaliditetom u Sportskoj hali u Zaječaru. Ekipe Zaječara i Vidina takmičile su  se u šahu, pikadu, basketu, stonom tenisu i u igrama spretnosti.

Basket, stoni tenis, pikado… samo su neki od sportova kojim se mogu baviti i osobe sa invaliditetom, što su danas i pokazali na sportskim terenima Sportske hale u Zaječaru. Entuzijazam, takmičarski duh i želja za pobedom, nisu  ni ovog puta izostali. Emilija Josifova iz Vidina je istakla da joj je veoma drago što ova manifestacija postoji toliko godina jer je to jedan od načina da se vidi sa prijateljima iz Srbije koji imaju isti problem.

„Najveći akcenat ove manifestacije stavljam na prijateljstvo. Ovo je povod da se vidim sa ljudima koje poznajem iz Zaječara i sa kojima imam kontakt odavno. Ovo je takođe povod da pričamo o aktivnostima, planiramo i organizujemo do kraja godine. Iz Vidina je došlo 15 osoba sa invaliditetom ali i članovi porodice, prijatelji“, rekla je Emilija.

Duško Perić, izvršni direktor Udruženja „Dobro drvo“ iz Zaječara je izrazio zadovoljstvo zbog organizovanja jedne ovakve manifestacija koja je od velike važnosti osobama sa invaliditetom.

„Cilj ove manifestacije jeste dobro druženje sa osobama sa invaliditetom iz Vidina. Mi sa Fondacijom iz Vidina sarađujemo već 15-ak godina. Onaj problem koji se stalno javlja kada su u pitanju oosbe sa invaliditetom je pristupačnost objektima, što nije ništa novo, pa smo tako i danas ovde imali nekih manjih problema ali sv eu svemu ovo druženje je od neprocenjive važnosti „, rekao je Perić.

Zaječarski Crveni krst ima jasan cilj a to je da osobe sa invaliditetom više ne budu marginalizovane i da se uključe u sva društvena dešavanja. Ovo manifestacija je korak ka ostvarenju tog cilja.

„Mi se trudimo da osobe sa invaliditetom ne budu marginalizovane, da prevaziđemo razne stavove i predrasude koje se odnose  na njih. Ono što je važno da naglasim je da Crveni krst sarađuje sa brojnim društvima osoba sa invaliditetom iz Zaječara a evo sada i sa Vidinom. Cilj je da učestvujemo, da se družimo i da možda vidimo šta je ono što treba u narednom periodu poboljšati a što nismo uradili do sada“, rekla je Ivanka Jović, predsednica Crvenog krsta u Zaječaru.

Grad Zaječar nastavlja da podržava ovakve i slične manifestacije, a  prema rečima Milana Stankovića, pomoćnika gradonačelnika Zaječara za sport, koji je i svečano otvorio ovu manifestaciju, grad će se truditi da u narednom periodu osobama sa invaliditetom pomogne na razne načine.

„Ovde smo se danas okupili, pre svega zbog osoba sa invaliditetom, da im pomognemo da se bave sportom, da dođu i da budu na pravom putu. Ovo je tradicionalna manifestacija i čast mi je da se danas održava u Zaječaru i da imamo mogućnost da se danas družimo sa ovim divnim ljudima koji se suočavaju sa raznim problemima. Mi smo tu da im pomognemo na svaki način koji možemo“, zaključio je Stanković.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>