Najnovije vesti
Home / Vesti / Završen IPARD konkurs za razvoj poljoprivrede -Najveće interesovanje za traktore
Završen IPARD konkurs za razvoj poljoprivrede -Najveće interesovanje za traktore

Završen IPARD konkurs za razvoj poljoprivrede -Najveće interesovanje za traktore

Krajem februara istekao je rok za dostavu dokumentacije po prvim raspisanim konkursima za investiranje u fizičku imovinu gazdinstva, odnosno nabavku novih traktora, opreme, mašina ili mehanizacije iz pretpristupnih fondova Evropske unije, takozvanog IPARD programa, po javnim pozivima od 4. januara ove i 25. decembra prošle godine. Kako navode u Upravi za agrarna plaćanja stiglo je oko 250 zahteva, najviše za traktore oko 190. Za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje po ovim pozivima namenjeno nešto više od milijardu i po dinara.

Inače, sredstva iz IPARD-a namenjena su prvenstveno razvoju poljoprivrede u zemljama kandidatima za članstvo unije, ali i usklađivanju i upravljanju zajedničkom agrarnom politikom, gde su  fondovi za razvoj ove grane desetostruko veći.

„Sa istekom prvih konkursa poklopio se i formalno završetak procesa akreditovanja Uprave za agrarna plaćanja koji traje od 2012. godine, periodom kada je naša zemlja dobila status kandidata za članstvo u uniji. Akreditacijom su otklonjene administrativne prepreke za investiranje domaće poljoprivrede evropskim novcem. Za sada je u okviru IPARD programa do 2020. na raspolaganju 175 miliona evra od Evropske unije i 55 miliona evra državnih sredstava koji bi trebalo da budu iskorišćeni za jačanje sektora proizvodnje i prerade hrane, ali i postepeno prilagođavanje standardima EU u oblastima higijene, bezbednosti hrane, veterine i zaštite životne sredine, kao i diversifikaciji ruralne ekonomije“, kaže Saša Stamenković, diplomirani  inžinjer poljoprivrede za ekonomiku zaječarskog ,,Agroznanja’’.

Jedna od prednosti finansiranja iz ovog fonda je mogućnost dugoročnog planiranja za period od sedam godina, što do sada, kada je u pitanju poljoprivreda, nije bio slučaj, kao i stabilno finansiranje i  razvoj agrara..

„Kako je najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u ovoj godini planirana su još tri javna poziva, jedan u martu i dva u junu. Ovi pozivi obuhvatiće investicije u fizičku imovinu koje se odnose na takozvanu meru 3, odnosno marketing i  preradu poljoprivrednih proizvoda, kao i izgradnju objekata, kupovinu nove opreme i mehanizacije, uključujući i traktore.  Za ove namene predviđena su sredstva u visini od oko 6 milijardi 780 miliona dinara. Važno je napomenuti da se uvođenjem IPARD programa poljoprivredni proizvođači koji žele da ostvare pravo na državne podsticaje, a koji imaju nešto veću proizvodnju od proseka (na primer  20 muznih krava, 2 hektara pod jagodičastim voćem ili 5 hektara pod ostalim voćem) automatski biti prebačeni u kategoriju korisnika IPARD-a, dok će ostali poljoprivrednici i dalje moći da računaju na podsticajna sredstva u okviru nacionalnih i programa lokalnih samouprava“, dodaje Stamenković.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>